Олику відвідали нащадки роду Радзивілів

16 Грудня 2021, 16:12
Олику відвідали нащадки роду Радзивілів 2176
Олику відвідали нащадки роду Радзивілів

В Олику Мацея та Анну Радзивілів привела звістка про намір реставрувати родинний маєток. Гостей  зустрічали депутат обласної ради Юрій Ройко, голова Луцької райради Олександр Омельчук, Олицький селищний голова Олександр Прендецький, директорка обласного краєзнавчого музею Оксана Важатко та історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Нині в пам'ятці тривають археологічні дослідження бастіонів. Під час розкопок знайшли  артефакти, які дають уявлення як про особливості оборони, так і про внутрішню оздобу замку. 

Читайте також: Радзивіллівська Олика на старих фотографіях

Читайте також: Туристична Олика в міжвоєнному путівнику по Волині

Голова Волиньради розповів, що багаторічні зусилля відродити князівське помістя, цьогоріч увінчалися успіхом: палацовий комплекс внесли до державної програми «Велика реставрація». Надійшли перші кошти, на які зараз і проводять археологічні роботи.

Мацей Радзивіл зауважив, що приємно вражений звісткою про відновлення маєтку Радзивілів. В Олиці він уже був кілька років тому, адже, як засновник родинного фонду «Труби», фінансує реставрацію епітафії із зображенням Фердинанда Радзивіла в костелі Святої Трійці.

Читайте також: Костел в Олиці на світлинах міжвоєнного періоду

А от його дружина – Анна родинний маєток побачила вперше. Саме вона є нащадком останнього олицького ординатора Януша Радзивіла. Він – її прадідусь. У цьому палаці 1935 року народився і батько Анни – Фердинанд.

Анна Радзивіл розповіла, що в родині досі зберігають фото з Олики, Шпанова та Цуманя. Вона поділилася копіями цих світлин. Вони стануть у пригоді при відновленні інтер’єрів палацу.

Читайте також: Рідкісні світлини лісів і маєтків Радзивілів на Волині

Мацей Радзівіл пообіцяв, що допоможе налагодити та сприятиме співпраці між Волинським краєзнавчим музеєм та Музеєм в Нєборові в Польщі. У цьому містечку була резиденція князя Міхала Радзивіла, але у 1903 році маєток у родичів викупив олицький ординатор Януш Радзивіл. Зараз – це один з філіалів Національного музею Варшави.

Мацей Радзівіл також презентував Григорію Недопаду науково-історичні видання про рід Радзивілів, зокрема, книгу Евеліни Ванке «Фердинанд, князь Радзивіл (1834-1926). Життя та діяльність» та «Пам'ятки минулого (1796-1945). Берлінська лінія Радзивілів».

Читайте також: Перша жінка-лікарка з Речі Посполитої лікувала Радзивілла «Рибоньку»

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром