У Рожищі вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

15 Грудня 2021, 09:25
У Рожищі вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС 729
У Рожищі вшанували ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

Після відправлення панахиди біля пам’ятного знаку ліквідаторам аварії на ЧАЕС настоятелем храму Сергія Послушного міста Рожище отцем Миколою Цариком та покладання квітів, ліквідатори та представники влади завітали в Рожищенський історико-краєзнавчий музей на презентацію тимчасової виставки «У горнилі ліквідації», присвяченої Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Заходи відбувались 14 грудня. Про це повідомила директорка музею Наталія Патійчук.

Були присутні ліквідатори, які проживають в місті Рожище: Пашков Микола Микитович, Зуй Іван Дем’янович, Василюк Микола Васильович, Слобода Віктор Володимирович, Васильєв Микола Вікторович, Дубицький Анатолій Леонтійович, Клімчук Віктор Леонтійович, Штик Іван Онуфрійович та Самолюк Олександр Олександрович.

Також завітали Рожищенський міський голова В'ячеслав Поліщук, головна спеціалістка з питань культури гуманітарного відділу Рожищенської міської ради Оксана Пашковська та учні 10-х класів КЗЗСО «Рожищенський ліцей №2».

Директорка музею Наталія Патійчук на прикладі фото та друкованих видань, представлених на виставці, розповіла присутнім про те, яким чином жителі Рожищенської громади потрапляли в зону ураження та як ціною власного життя і здоров’я ліквідовували наслідки Чорнобильської катастрофи.

Зокрема вона зазначила, що ліквідаторами ставали не лише пожежні, військові та інженери-атомники, а й жінки, які готували їжу, надавали медичну допомогу та вимірювали рівень опромінення. 

«Мій тато теж був ліквідатором аварії на ЧАЕС, адже у 1986 році бувши солдатом його направили на зняття земельного шару, який увібрав дуже велику дозу радіації» – поділилась Наталія Патійчук, демонструючи фото з дембельського альбому свого батька.

Своїми спогадами про те, як потрапив у Чорнобиль та яку роль виконував у мінімізації наслідків вибуху четвертого реактора атомної електростанції поділився Іван Штик. 

Він розповів, що був призваний через військкомат і направлений у військову інженерну частину міста Біла Церква. Звідти направлений на пост інженерного полку. Їздив в перші дні розвантажувати вагони з зараженою землею, потім зачищав землю і частину очисних споруд. 

Робота була виснажлива, отримували великі дози опромінення. Іван Штик отримав дозу радіації – 7,411 бера, і оскільки «згорів», то був переведений в господарський полк, де возив паливо в зону ураження аж до звільнення з військової служби.

Рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук зазначив, що ліквідатори йшли туди навіть не знаючи чому, але виконували наказ керівництва і в результаті мінімізували наслідки Чорнобильської катастрофи. 

«Сьогодні ми маємо віддати велику шану тим людям, які віддали свої життя в ті буремні роки, а також з великою повагою ставитися до тих людей, які живуть серед нас і які є Героями!» – зауважив міський голова.

Завершився захід хвилиною мовчання та подякою ліквідаторам за їхню жертовність та вклад у боротьбу із наслідками Чорнобильської катастрофи.

Також у цей день в приміщенні музею В’ячеслав Поліщук поспілкувався з ліквідаторами, розповівши їм про соціальні гарантії, передбачені законодавством. Присутні пообіцяли налагодити роботу своєї спілки для кращої співпраці з міською радою. 

«Чорнобильці», також, обговорили можливість проведення найближчим часом зборів, де оберуть голову і заступника своєї спілки, що дасть можливість вирішити багато нагальних питань.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024