У Луцьку вшанували Данила Братковського

11 Грудня 2021, 11:48
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію в храмі Воздвиження хреста Господнього у Луцьку. 777
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію в храмі Воздвиження хреста Господнього у Луцьку.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл очолив Божественну літургію в храмі Воздвиження хреста Господнього в Луцьку.

У день мученика Данила Братковського, страстотерпця волинського, із високопреосвященним служили: канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, декани: луцький міський – протоієрей Михайло Онищук, луцький районний – протоієрей Володимир Присяжнюк, Благовіщенського округу Ковельського деканату – протоієрей Василь Мичко, настоятель протоієрей Василь Клочак та інше духовенство. Про це інформує пресслужба Волинської єпархії ПЦУ.

«Сьогодні ми прийшли пошанувати братчиків, які тут спочивають, серед них і Данило Братковський. Варто подякувати тим, завдяки кому живемо на землі, будучи православними й українцями», – йшлося у проповіді.

Церковними відзнаками владика нагородив активних парафіян.

Опісля духовенство служило панахиду в некрополі (крипті), який розташований під храмом. У ньому знайшли спочинок найвідоміші члени Братства. Зокрема, тут і останки святого Данила.

Данило Братковський (1642–1702) – видатний лучанин, патріот, український шляхтич, захисник православної віри і талановитий поет. Народився на Волині. Його рід був тісно пов’язаний із діяльністю Луцького православного Хрестовоздвиженського братства. До XIX ст. про Д. Братковського несправедливо забули. Із забуття його повернув Михайло Драгоманов ув історичних дослідженнях. Але найвагоміших результатів вдалося досягнути лише в цьому тисячолітті. Тодішній голова братства ім. Андрія Первозваного Андрій Бондарчук доклав багато зусиль для видання головного твору Братковського «Світ, розглянутий по частинах». Тоді ж почалися пошуки його останків у братській Хрестовоздвиженській церкві, де він заповідав себе поховати. За «совєтів» храм перетворили на планетарій, а поховання в крипті були сплюндровані. Згодом віднайшли рештки понад пів сотні людей, серед яких і цього поета. У червні 2013 року Помісний Собор Київського Патріархату зарахував до місцевошанованих святих Волинського краю Данила Братковського в лику «страстотерпець».

Читайте такожМузей історії Луцького братства запрошує на лекцію

На фасаді Божого дому нині розмістили пам’ятну дошку видатному діячеві (за проєктом художника Миколи Кумановського). Луцький священник Дмитро Зінько створив ікону святого.

Хрестовоздвиженська церква – головний храм древнього Луцького братства, пам’ятка архітектури національного значення.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024