Створять експертно-консультаційну групу, що проаналізує дослідження кількості жертв Голодомору

07 Грудня 2021, 16:51
Створять експертно-консультаційну групу, що проаналізує дослідження кількості жертв Голодомору 1051
Створять експертно-консультаційну групу, що проаналізує дослідження кількості жертв Голодомору

Під патронатом Українського інституту національної пам'яті створять експертно-консультаційну групу, що проаналізує дослідження кількості жертв Голодомору. Про це повідомили на сайті УІНП.

 

У 2009 році Головним слідчим управлінням Служби безпеки України порушили кримінальну справу №475 за фактом вчинення геноциду в Україні в 1932–1933 роках. На її підставі у 2010 році Апеляційний суд міста Києва визнав Голодомор геноцидом, назвав осіб, які вчинили цей злочин, а також на підставі судової науково-демографічної експертизи назвав кількість загиблих – 3,9 мільйона осіб.

 

У рішенні зазначено, що досудове слідство у справі провели повно і всебічно, а за його результатами органом досудового слідства постановлене об’єктивне і законне рішення про направлення кримінальної справи на розгляд суду.

 

Читайте також: Упокорення голодом: згадують українці Сходу

 

Але це не означає, що вся правда з’ясована і можна поставити крапку. Наукові дослідження тривають. Продовжуються і дискусії науковців щодо обставин та кількості жертв Голодомору-геноциду. 

 

Сьогодні низка учених дійшли висновку про значно більшу кількість жертв – 10,5 мільйонів українців (9 млн 108 тисяч 500 українців в УСРР та 1 мільйон 391 тисяча 500 українців у Північно-Кавказькому краї РСФРР). 

 

Ці висновки ґрунтуються на комплексній судовій статистично-криміналістичній експертизі, яку в рамках нового кримінального провадження провели фахівці Національної академії правових наук України та Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду. 

 

Зокрема автори вказують, що для визначення чисельності жертв злочину геноциду вчені взяли за основу методику, що вперше застосував французький дослідник польського походження Марек Шлівінський, який підрахував кількість жертв у Камбоджі. 

 

Головною особливістю застосованої під час дослідження методики є міждисциплінарний підхід, що передбачає використання низки інструментаріїв: вибірковий метод, документ-аналіз, багатовимірний математичний аналіз, а також статистично-демографічні методи.

 

З цією цифрою не погоджуються та вважають необґрунтовано завищеною Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи, Інститут історії України Національної академії наук України, а також історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Зокрема, вони вказують на те, що комплексна експертиза, яку провели та опублікували у 2021 році в рамках нової кримінальної справи, містить неточності, недостатньо обґрунтовану методологію, оціночні судження, а наявна сьогодні в науковому обігу України та світі джерельна база не дає достатніх підстав для тих висновків, до яких прийшли автори цієї експертизи.

 

Для опрацювання порушеного питання під патронатом Українського інституту національної пам’яті створять експертно-консультаційну групу, яка проаналізує наявні на сьогодні експертні висновки та дослідження фахівців, проведе ряд консультацій з незалежними й авторитетними українськими та іноземними дослідниками, зокрема із питань застосування методів обчислення жертв геноцидів, і представить громадськості свої висновки. 

 

Висновки за результатами роботи групи також направлять до Служби безпеки України для врахування в рамках нового досудового розслідування щодо обставин вчинення Голодомору-геноциду.

 

Читайте також: «Здолати травми Голодомору чи зникнути», – Олександр Зінченко на West Media Forum

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром