На Тернопільщині виявили 10 скелетів бійців УПА з трьох областей

05 Грудня 2021, 13:45
Останки бійців УПА знайшли в братській могилі 1463
Останки бійців УПА знайшли в братській могилі

Останки бійців УПА знайшли в братській могилі. Усі скелети належать чоловікам.

Поховання воїнів УПА з Тернопільської, Львівської та Рівненської областей досліджують у селі Лідихів Кременецького району. Зараз останки ексгумують. Виявили 10 скелетів. Про це повідомляє Суспільне.

Зі слів антропологині Меморіально-пошукового центру «Доля» Ольги Мінейко, останки бійців УПА знайшли в братській могилі на глибині пів метра. Усі скелети належать чоловікам. Наймолодшому приблизно 15-17 років, найстаршому – 35. Усі воїни були високого зросту.

Науковці вважають, що вояків поховали жителі села, каже археолог Ярослав Онищук. Адже тіла поклали акуратно. Бійці були одягненими, збереглися їхні особисті речі.

Окрім залишків форми, видно також шматки теплого в’язаного одягу, скло від ліхтарика, гребінець і обручки.

Бій, у якому загинули воїни УПА, відбувся восени 1944 року. Про це розповів директор Меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета.

«Тут через поле в урочищі перебували три сотні УПА і війська НКВС провели спецоперацію для того, щоб або вбити, або взяти в полон воїнів УПА. Бій був доволі жорсткий, були великі сили як УПА, так і були стягнуті великі сили військ НКВС. Притягнули військову техніку, три танки, за певними свідченнями, брали участь у тому бою. Нам відомо, що тут у тому бої загинули 28 воїнів, які представляють три області України та три райони різних областей України. Найбільше було з Рівненської області Радивилівський район – 20 воїнів УПА, які загинули, 7 колишнього Почаївського району Тернопільської області і 4 з Бродівського району Львівської області», – каже Святослав Шеремета.

За його словами, на території Лідихова є ще дві братські могили, які поки що не знайшли.

Читайте такожПоховання воїна армії УНР в Цумані

 
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024