Здолбунів: у межах туристичного проєкту створять квест-кімнату «Втеча з в‘язниці»

05 Грудня 2021, 10:44
У межах туристичного проєкту в Здолбунові створять квест-кімнату «Втеча з в‘язниці» 758
У межах туристичного проєкту в Здолбунові створять квест-кімнату «Втеча з в‘язниці»

У Здолбунові з ініціативи місцевого краєзнавчого музею втілюватимуть проєкт  «Туристичний код громади».

Здолбунівський краєзнавчий музей розташований у приміщенні колишнього райвідділу НКВС. В його підземеллях були тюремні камери. Саме цей факт з історії будівлі підказав ідею розробити квест «Втеча з в'язниці». Про це зазначають у «Суспільному».

«Райвідділ НКВС в цьому приміщенні діяв у 40-50-х роках минулого століття. І, що цікаво, немає фактів про те, що тоді бодай комусь вдалося втекти зі Здолбунівської в’язниці. А у квесті, який ми розробимо, поставимо завдання – втекти з тюремної камери. Це буде перша квест-кімната у Здолбунові», – розповівв. о. директора краєзнавчого музею   Олександр Чижевський.

Здолбунівський краєзнавчий музей
Здолбунівський краєзнавчий музей

Квест-кімнату розробляють у рамках проєкту «Туристичний код громади». Він переміг в обласному конкурсі проєктів розвитку територіальних громад 2021 року.

«Проєкт з'явився з ініціативи Олега Тищенка – першого директора музею і Миколи Мокрика – директора Здолбунівської бібліотеки. Ще кілька років тому Олег почав водити цікаві екскурсії містом. Звичайно, у такому форматі ми це не повторимо, але на їхній основі розробимо і промаркуємо два туристичні маршрути містом і один Здолбунівською громадою – від Новомильського до Глинського городищ», – розповідає Олександр Чижевський.

У рамках проєкту, окрім трьох маршрутів та квест-кімнати, у музеї розроблять ще один квест – по Здолбунову. А також виготовлять і встановлять 16 інформаційних табличок біля історичних будівель міста.

Ескіз до проєкту «Туристичний код громади»
Ескіз до проєкту «Туристичний код громади»

«Здолбунову, як місту – 100 років, але в ньому є цікаві будівлі й ми поставили собі за мету познайомити з їхньою історією містян і туристів. Розмістимо біля них інформаційні таблички українською та англійською мовами. Вони будуть іншими, аніж, наприклад, в Рівному. Бо на табличках будуть не фото, а малюнки, які ми спеціально замовили в художника. А також два QR-коди, один з інформацією, а інший дасть можливість послухати цю інформацію і переглянути відео тієї чи іншої будівлі. Ці таблички встановимо навесні, а зараз працюємо над монтажем відеороликів», – пояснив Олександр Чижевський.

Ескіз до проєкту «Туристичний код громади»
Ескіз до проєкту «Туристичний код громади»

Проєкт «Туристичний код громади» презентують 25 грудня. Його загальна вартість становить 200 тисяч гривень, з яких 140 тисяч – кошти обласного бюджету, а 60 тисяч профінансувала Здолбунівська міська громада.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024