Ханука: у Луцьку проходять Дні єврейської культури

28 Листопада 2021, 12:45
Ханука 1077
Ханука
У Луцьку впродовж дев'яти днів проходитимуть різноманітні заходи, присвячені одному з головних єврейських свят – Ханука. 
 
Основні заходи відбуваються онлайн. Про це повідомляють на сторінці Департаменту культури в фейсбуці.
 
Програма Днів єврейської культури в Луцьку. Ханука
 
28 листопада:
17:00 – Ханукальна служба, церемонія запалення першої свічки – приміщення Волинської релігійної громади прогресивного юдаїзму (вулиця Богдана Хмельницького, 6).
 
29 листопада:
15:00 – Відкриття Днів єврейської культури в Луцьку – приміщення Волинської релігійної громади прогресивного юдаїзму (вулиця Богдана Хмельницького, 6);
15:30 Відкриття кімнати-музею «Історія нашого дворику»;
16:00 Церемонія запалення другої свічки.
 
30 листопада:
14:00 – Проєкт Луцького волонтерського центру «Ханукальний марафон» – приміщення Волинської релігійної громади прогресивного юдаїзму (вулиця Богдана Хмельницького, 6);
15:00 – Відеопрезентація приготування ханукальних єврейських страв
16:00 Церемонія запалення третьої свічки.
1 грудня:
14:00 – Онлайн-вистава «Ханукальна історія» за мотивами оповідання Глорії Костер «Руті – Червоний капелюшок», театр тіней;
16:00 – Церемонія запалення четвертої свічки – приміщення Волинської релігійної громади прогресивного юдаїзму (вулиця Богдана Хмельницького, 6).
 
2 грудня:
14:00 – Екскурсія «Луцьк єврейський» вулиця Богдана Хмельницького, 6 – історико-культурний заповідник «Старий Луцьк»;
16:00 – Церемонія запалення п’ятої свічки.
 
3 грудня:
14:00 – Майстер-класи зі створення декупажу свічок на Хануку та панно Ханукії до Міжнародного дня людей з інвалідністю;
16:00 –  Церемонія запалення шостої свічки;
16:15 – Участь у святковому Шабаті «Global Shabbat» JDC FSU» для учасників світових єврейських громад – приміщення Волинської релігійної громади прогресивного юдаїзму (вулиця Богдана Хмельницького, 6)
 
4-5 грудня:
14:00 Онлайн концерт;
16:00 Церемонія запалення сьомої та восьмої свічок.
 
6 грудня:
Закриття Днів єврейської культури в Луцьку
18:00 – Вистава «Мільйон парашутиків» – Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка (Театральний майдан, 1).

Довідково. Євреї всього світу відзначають Хануку як одне з головних свят. Головний символ свята – світильник ханукія із запаленими вісьмома свічками.
Історія свята починається з тих часів, коли Юдея перебувала під владою греків. У 175-164 роках до н.е. Іудеєю правив цар Антіох IV Епіфан, який забороняв євреям вивчати Тору, дотримуватися юдейських традицій і розорив їх храми. Тоді народ підняв повстання, що тривало три роки. Євреї здобули перемогу і скинули Антіоха, але під час повстання їх святині були спаплюжені.
 
Після перемоги євреї піднялися на Храмову гору, щоб очистити й освятити спаплюжений Єрусалимський Храм. Для очищення храму потрібно було ритуальне масло, але його в храмі залишилося всього на один день. Однак сталося «Ханукальне диво» – запалена в храмі лампа горіла цілих 8 днів, і цього вистачило, щоб повністю освятити храм. І в пам'ять про подію люди в ці дні запалюють лампу з 8 свічками, дякуючи Богу за підтримку і чудо.
 
Ханука означає «освячення», «новосілля». Це свято чистоти та перемоги світла над пітьмою, воно вчить людей ніколи не впадати в розпач. Як каже єврейська мудрість, трохи світла достатньо для того, щоб розсіяти велику темряву.
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024