Луцький дизайнер оцифрував надпис зі стародруку Лесі Українки

25 Листопада 2021, 13:36
Стародрук «На крилах пісень» ФОТО 750
Стародрук «На крилах пісень»

В Україні підходить до завершення флешмоб під назвою «Літеропад», який започаткував шрифтовий дизайнер Андрій Шевченко. 

Мета флешмобу – оцифрувати літери відомих українських майстрів кінця 19 початку 21 століття. Про це Район.Культура розповів учасник ініціативи, луцький дизайнер, завідувач кафедри дизайну ВНУ імені Лесі Українки Дмитро Авраменко. 

Суть флешмобу полягає у грі в цікаві літери, знайдені в шрифтових знадібках. 

 

«У кожному з тридцяти днів листопада Марчела Можина визначає літеру дня (іноді дві, щоб охопити всю абетку), а кожен охочий векторизує цю літеру з котрогось історичного зразка, знайденого в групі, викладає допис з власною перемальовкою, посиланням на оригінал та спільним ґраткотавр'ом (хештегом, – ред.). Таким чином одночасно ми можемо демонструвати красу української кирилиці, популяризувати творчість майстрів минулих часів та поширювати охоплення групи. Також це може бути добрим стартом у шрифторобство для охочих (з евентуальними підказками щодо векторизації й малювання літер від досвідчених майстрів сеї справи)», – написав ініціатор акції Андрій Шевченко.

До флешмобу долучились дизайнери з усієї України. Учасником став і дизайнер з Луцька

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

«Відразу підтримав ініціативу, адже це є чудовий спосіб побачити унікальні літери, прослідкувати зміну української графіки протягом століття, а головне роботи наповнили соцмережі прекрасними зразками графічного мистецтва», – розповів Дмитро Авраменко. 

На сторінках за флешмобу за хештегом «літеропад» можна побачити оцифровані літери відомих українських майстрів кінця 19 початку 21 століття, коли комп’ютерна графіка не була такою розповсюдженою, а шрифти виконувались класичними графічними техніками.     

Читайте також: Інклюзивний проєкт студентів-дизайнерів з Луцька переміг на міжнародному конкурсі

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром