Все почалось з Кумановського, – Віктор Корсак розповів історію відкриття Музею сучасного мистецтва в Луцьку

24 Листопада 2021, 14:54
Віктор Корсак ВІДЕО 1224
Віктор Корсак

Голова правління групи компаній VolWest Group, луцький бізнесмен, засновник Музею сучасного українського мистецтва у Луцьку Віктор Корсак поділився тим, як з'явилась ідея відкрити музей.

Про це він розповів у інтерв'ю в програмі «Неформат з Катериною Той»

Бізнесмен каже, що почалось все з придбання картини художника Миколи Кумановського другові. 

«Все у світі відбувається статистично детерміновано – стається щось випадкове, а потім вже відбувається закономірне. Випадково приїхав до мене друг, в кабінеті побачив картину Кумановського. Сказав, що хоче таку. Я поїхав до Кумановського її купувати. Кумановський мені сказав: "Бери 20, потім розрахуєшся". Я взяв, потім розрахувався. Стоять картини вдома, думаю, що з ними робити. Подумав, що це не справедливо, що картини стоять вдома і їх мають люди бачити. Тоді ми зробили маленьку галерею», – розповідає Віктор Корсак. 

Згодом картини ставали накопичуватись. Бізнесмен багато їздив по світу та бачив музеї сучасного мистецтва, тож вирішив зробити такий і в Луцьку. Але ніхто в «затію» не повірив, мовляв, вже багато хто хотів таке зробити і нічого не вийшло. 

«Але я родом з менеджменту, то ж ми написали проєкт, зробили бюджет, почали рухатись, назбирали команду, взяли кредити, зробили ремонти... Підключили художників таких, як Петро Гулин (він був одержимий цією ідеєю ще з молодості. Він такий нонконформіст шістдесятник), Зоя Навроцька. Ми поїхали по різних містах, по найкращих художниках, зібрали колекцію та відкрились, – додає Віктор Корсак. 

За його словами, у Музею є стратегія, тобто перелік художників, роботи яких хотіли бачити в колекції. Їх шукають та купують. Частину робіт музеєві дарують. Крім того, є проєкти для молодих художників, після чого і їх роботи з'являються у Музеї Корсаків. 

«Наша стратегія – змінювати минуле, рефлексувати теперішнє і творити майбутнє. Тобто ми змінюємо минуле, коли знаходимо художників, які незаслужено забуті чи невизнані, але вони якісні і не мають права на забуття. Рефлексувати теперішнє – це наше завдання, щоб люди заходили одними, а виходили іншими з музею. І це нам вдається. А ще ми творимо майбутня. Я переконаний, бо сьогодні Луцьк – це одне з міст, де найбільше молоді (якщо брати відсоток до населення) цікавиться сучасним мистецтвом. Я впевнений, що незабаром у нас з'являться свої Мікеланджело, Рафаелі, а Луцьк стане українською Флоренцією», – каже Віктор Корсак. 

Читайте також: «Перед нами було чимало викликів», – керівник «ТехноМодульБуд» про добудову Музею Корсаків

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024