Підзамче, Зелена та Затишна або Прогулянка вулицями Локачів

12 Листопада 2021, 17:20
Локачі, фото Петра Степанюка КАРТА 1130
Локачі, фото Петра Степанюка

Селище Локачі має десятки вулиць, за кожною з яких криється не лише назва, а й людські історії, переживання, події та важливі спогади.

Багато вулиць селища отримали назви видатних людей, як от: космонавта Юрія Гагаріна, письменників Івана Франка, Івана Котляревського, Лесі Українки, Богана Хмельницького та Михайла Грушевського, діяча Малиновського, відомого В'ячеслава Липинського, який жив у сусідніх Затурцях.

Є й назви, які нагадують про важливі українські події минулого, як от: вулиці Шістнадцятого липня (саме у цей день прийняли Декларацію про державний суверенітет України), 500-річчя, Героїв Майдану, Перемоги, Першого травня, Відродження.

Є й назви, які позначають напрямки до міст, як от Луцька та Володимирська.

Не залишилися без уваги такі назви, як Зелена, Набережна, Миру, Садова, Нова, Зарічна, Затишна, Вербова, Степова.

Особливою для локачан є й вулиця Підзамче.

Як писала Наталія Малімон для Дня, у Локачах, як у кожному середньовічному містечку, що мало Магдебурзьке право, був власний замок. 

Читайте також: Куди поїхати на Волині: Затурці – Новий Загорів – Кисилин. #ЕКСПЕДИЦІЯ

«Легенди розповідають, що омивався він з усіх боків водою. Старожили, у свою чергу, розповідають, що в далекі часи стіни замку розбирали і цеглу (вона була якась особлива, замішана на яйцях) підводами вивозили і клали нею дорогу з Локач до Війниці. Пам’ятаю, ми в дитинстві частенько бігали до пагорбів, що залишилися на місці зруйнованого замку. Так хотілося знайти золоту монетку! Не пропускали можливості туди заглянути й чорні археологи в пошуках прихованого багатства. Про наявність замку нагадують і безліч ходів, які йдуть від нього до історичної частини Локач, — ділиться спогадами журналістка Галина Федоренко.

Учні місцевої школи знаходили тут і кістяні голки, і пряслиця, котрим уже під тисячу років, гончарні вироби». До речі, одна з легенд, на які багаті Локачі, гласить, що в глибоку давнину на території Підзамче, на місці колишнього меблевого магазину, стояла церква, але з невідомих причин вона провалилася пiд землю, а на її місці утворилося дуже глибоке і важкодоступне невеличке озерце.

Не можемо не згадати тут і про так звану частинку Локачів, як «Вуйму», той куток містечка, де стоїть Миколаївська церква. Їй понад сто років, вона пережила дві світові війни, у її стінах і досі є осколки снарядів та бомб. Тут ніколи не переривалася служба Божа, є старі образи, до яких молилося не одне покоління локачан та жителів навколишніх сіл. У її іконостасі були роботи знаменитого іконописця Йова Кондзелевича, який підзивався монахом у Загорівському монастирі.

Читайте також: У Локачах досліджували Магдебурзьке право в історії рідного містечка

 
 
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024