В Олицькому замку розпочалися археологічні роботи

10 Листопада 2021, 14:07
Олицький замок 1695
Олицький замок

Розпочали науково-рятувальні археологічні розкопки та археологічний нагляд в пам'ятці архітектури національного значення Палаці Радзивіллів у Олиці.

Роботи почалися 8 листопада, у понеділок. Про це інформує пресслужба Олицької селищної ради.

Розкопками займається Державне підприємство «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту Археології НАН України під керівництвом Віктора Баюка.

Кошторисна вартість проєкту реставрації замку Радзивіллів в Олиці – майже пів мільярда. Перший транш коштів, виділених у рамках проєкту «Велика Реставрація», спрямували на археологічні дослідження, а це – 10 мільйонів гривень.

Читайте також: Презентували колекцію скарбів родини Радзівілів та книгу для дітей про Олицький замок

Це – перший транш на цей об’єкт. Раніше обласна рада виділила 350 тисяч гривень на виготовлення проєктно-кошторисної документації. Загальна вартість реставраційно-ремонтних робіт – 474,6 мільйона гривень.

Ці кошти використають на археологічні дослідження, передбачені проєктом. Оскільки до кінця року залишилося лише два місяці, то освоїти їх треба дуже оперативно.

Як відомо, донедавна у замку Радзивіллів в Олиці розташовувалась психіатрична лікарня, проте пацієнтів переведено, а сам комплекс передали на баланс Волинського краєзнавчого музею. Селищна рада також проводила роботи щодо пошуку коштів та проведення робіт з благоустрою, як призамкової території, так і внутрішнього двору.

«Надалі ця робота буде продовжуватись для туристичної привабливості наших населених пунктів в цілому», – зазначив селищний голова Олики Олександр Прендецький.

Читайте також: Патронат над відновленням Олицького замку взяли два міністри

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024