Історико-культурні заповідники Острога та Дубна отримали інклюзивні сайти

08 Листопада 2021, 16:27
Дубенський замок, вигляд з боку річки Іква 2084
Дубенський замок, вигляд з боку річки Іква

Сайти Комунальних закладів «Державний історико-культурний заповідник міста Дубно» та «Державний історико-культурний заповідник міста Острога» оновили відповідно до найновіших рекомендацій щодо веб доступності WCAG 2.1. Це стало можливим завдяки реалізації проєкту «Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1», який отримав підтримку Українського Культурного Фонду.

 Втілювали проєкт Громадська спілка «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд» у партнерстві із музеями Острога та Дубна. Про це Район.Історія повідомили організатори.

Читайте також: В Острозі створили інтерактивну карту володінь князів Острозьких

У неділю, 7 листопада, на сторінці ГС «Сучасний погляд» члени команди проєкту та представники музейних установ провели презентацію проєкту. Через карантинні обмеження це відбулося в онлайн-форматі. 

Пряму трансляцію події організувала ГО «Студія розвитку туристичного іміджу малих міст» у межах проєкту «Європейський Союз для сталості громадянського суспільства в Україні», що впроваджується Isar Ednannia за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Про важливість проєкту, його підтримку Українським Культурним Фондом та про зміни які відбулися із сайтами розповідали керівниця проєкту, виконавча директорка ГС «Сучасний погляд» Олеся Перепеченко, менеджер з контенту проєкту, керівник Відокремленого підрозділу ВГО людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» у Рівненській області Петро Поліщук, учасник команди проєкту, вчений секретар Державного історико-культурного заповідника Острога Володимир Бондарчук та директор Державного історико-культурного заповідника у міста Дубно Леонід Кічатий.

Результатом роботи стали оновлені сайти, які забезпечуватимуть максимальний доступ до web-контенту музеїв людям з інвалідністю (зір, слух, інтелектуальні комплексні порушення та синдром Дауна).

Читайте також: Проти вандалізму – артпростір, проти асоціальності – спільна праця: проєкт «Friendly City» об’єднав Острозьку громаду

«Думаю, наша робота допоможе розширити коло відвідувачів сайтів і музеїв Острога та Дубна. Я щиро зичу аби сайти продовжували розвиватися та наповнювалися інформацію згідно з правил доступності», – підкреслила Олеся Перепеченко.

Володимир Бондарчук наголосив, що останніми роками на Рівненщині активно втілюють проєкти з інклюзивності. 

Зокрема, минулого року в Острозі реалізували за підтримки УКФ проєкт «Інклюзивний музей в Острозькому замку», у рамках якого виготовили декілька тактильних копій експонатів, аудіо гід з тифлокоментарем та путівники для слабозорих.

Крім того, цього року у межах проєкту «Експозиція Острозької іконописної майстерні в Острозькому замку» за підтримки УКФ та ДАРТ створили тактильні зображення ікон та підготували описи експонатів шрифтом Брайля.

Нагадаємо, фахівці з різних куточків України апробовують «Інклюзивний музей в Острозькому замку»

«Втілення проєкту «Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1» є продовженням нашої тривалої роботи із забезпечення для людей з інвалідністю права на інформацію та доступ до української культури, яку презентують історико-культурні заповідники Рівненщини. Оновлені сайти уже працюють та є комфортними у користуванні для усіх відвідувачів. Обидва вебресурси обладнанні окремими вкладками із «Модулем доступності». Він дозволяє керувати та змінювати вигляд сайту відповідно до побажань користувача. Зокрема збільшити шрифт, змінити фон та колір тексту, перевести зображення у чорно-білий колір, або ж вимкнути їх, аби було легко прочитати текст за допомогою програм екранного доступу. Величезна робота була пророблена в зміні структури сайтів, аби забезпечити доступ до інформації в один-два кліки. Окрім того, ми описали усі зображення та адаптували науковий контент», – зазначив Володимир Бондарчук.

Петро Поліщук та Володимир Бондарчук
Петро Поліщук та Володимир Бондарчук

Читайте також: У Дубні з'явився інформаційний центр, який розвиватиме внутрішній та в’їзний туризм в Україні

Петро Поліщук підкреслив, що цей проєкт безперечно є дуже важливим для людей з інвалідністю. На кожному етапі розробки сайтів, їх функціональність та доступність перевіряла тест-група. 

«Сайти адаптовували для людей із різними нозологіями – для людей з порушеннями зору, слуху, а також з інтелектуальною та психічною інвалідністю. Можливість користуватися сайтами лише за допомогою клавіатури також робить вебресурси доступними і для людей з порушеннями опорно-рухового апарату. Важливо, що сайти доповненні текстами, які написані простою мовою – легкою для розуміння, в прочитанні та сприйнятті для людей з інтелектуальними порушеннями», – розповів Петро Поліщук.

Директор Державного історико-культурного заповідника міста Дубно Леонід Кічатий подякував Українському Культурному Фонду за підтримку цього проєкту. Він запевнив, що і надалі заповідники Рівненщини пропагуватимуть та створюватимуть усі умови для широкого кола відвідувачів музеїв.

Читайте також: На Рівненщині друкують моделі архітектурних пам’яток історичної Волині

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024