Власноручні іграшки та різдвяний дідух: як пройшов майстер-клас з соломоплетіння у Нововолинську

08 Листопада 2021, 12:41
Вінок з соломи від майстрині Інни Чонки 1199
Вінок з соломи від майстрині Інни Чонки

У Нововолинському міському історичному музеї відбулася презентація та майстер-клас створення солом'яних іграшок та традиційного різдвяного дідуха. 

Захід провели 7 листопада. Як він пройшов, дізналася кореспондентка Район.Іваничі.

Провела захід та навчала соломоплетінню мешканка Ковельщини Інна Чонка.

«Таким ремеслом я займаюся вже понад 20 років. Навчалася в студії «Житечко», що знаходиться в селі Купичів Ковельського району. Ще в школі довго думала, чим би то зайнятися, крім навчання. Спочатку просто пішла подивитися до професійної майстрині та мені стало дуже цікаво», – розповіла жінка.

Читайте також: В музеї поблизу Луцька відтворили колекцію волинських керамічних іграшок

З її слів, зараз продовжує займатися соломоплетінням, має два власних гуртки, де і надалі навчає ремеслу інших. Пані Інна вважає цю справу не просто своєю роботою, а справжнім хобі. Тому що це приносить їй велике задоволення.

У Нововолинську майстриня – вперше. Розповідає, що участь у майстер-класі могли взяти, як діти приблизно з 9 років, так і дорослі. Модератором активності виступила Ірина Костюк, також вона допомогла з організацією та проведенням заходу.

«Дуже вдячна модераторці майстер-класу за допомогу. Вона не лише мене сюди запросили, а й подбала за доставку всіх матеріалів з Ковеля до самого історичного музею у Нововолинську, де й відбувся захід. Всі матерфали для перевезення, складаю в коробки. Їх було дев'ять, тому доставити такий вантаж самостійно – було б досить важко», – додає пані Інна.

Читайте також: У Нововолинську обрали новий туристичний логотип

Зі слів майстрині, солому для своїх виробів заготовляє власноруч. Для цього її батьки спеціально сіють жито. Вона ж його зриває саме у червні, коли починається цвітіння. А точніше, жне серпом та сушить на горищі. Приблизно через місяць жінка викидає зайве (короткі стебла, сміття) та використовує матеріал для своєї роботи.

«У Нововолинську нашу зустріч розділили на два етапи. На першому вдалося створити ангела з соломи. На другому – справжнього різдвяного дідуха. Додому всі пішли з власними готовими виробами», – наголошує пані Інна.

Читайте також: Старовинні ялинкові прикраси із колекції Березнівського краєзнавчого музею

Солом
Солом

Сама активність тривала дві години. Хоч зі слів майстрині, її можна було продовжувати. Адже учасники мали багато питань і бажання навчатися далі.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
20.04.2024