На Дубенщині зброярні УПА діяли в кожному районі

06 Листопада 2021, 14:53
Зброя повстанців 639
Зброя повстанців

На території південної військової округи УПА під командуванням «Енея» з серпня 1943 року почали діяти майстерні для ремонту зброї.

Наприклад, на Дубенщині вони були створені в кожному районі – пише на сайті Горинь-info Ігор Марчук. 

Звітні документи підпілля ОУН повідомляють, зазначає він,  що станом на жовтень 1943 року фахівці в цих майстернях відремонтували 36 гвинтівок, 4 автомати, 10 кулеметів різних систем та іншу зброю. Дві майстерні діяли на території Рівненського надрайону ОУН. На Здолбунівщині найбільш відомою була майстерня К. Парфенюка-«Комара» –у лісі, поблизу села Дермань Другий.

«У Дермані на Залужжі жив дуже здібний слюсар-механік. Який від початку брав активну участь в повстанчому русі під псевдо “Комар”. Хто тоді його не знав? Його знали всі, що були чи переходили через Дермань… Один з найкращих зброярів В.О. УПА-Південь. … напевно кожен бачив повстанську гранату т. зв. «комарівку» його ж таки конструкції. А зроблена вона була зі стрільна від міномета 65 мм. Зпереду, до запалу дороблено спеціальний забезпечник (подібно, як у звичайній гранаті), зі задньої сторони крильця віднято. Старанно обточено на токарському станку і дороблено подвійну дерев’яну ручку, що одна в другу всувалася. Перед вжиттям гранати, витягаєте забезпечник. А з другої сторони розтягаєте (стає в два рази довша) ручку, яка стає на см. 30 довга і граната готова до кидання”. В місяці серпні Комар вже на більшу скалю поширив свої варстати та перенісся до боївки в Дерманському лісі. Рівночасно під наглядом “Комара” були верстати й в таборі “Крука”.

Десь так в перших днях травня “Комар” закінчив направляти кулемета «Шкаса», якого відкрутив в розбитому літаку. Доробив до нього ножкі і старанно перечистив. Кулемет на ленту і стріляє шалено скоро», – згадував учасник УПА М. Андрощук-«Вороний» у своїх спогадах, написаних у підпіллі взимку 1947-48 років. 

Загалом, діяльність зброярень забезпечували організаційно-мобілізаційні референтури воєнних округ. Командир Петро Олійник-«Еней» на терені своєї округи керівником цієї референтури призначив Ю. Чміля-«Тирсу». У одному зі своїх звітів той подав наступну інформацію: «По всіх надрайонах організуються майстерні зброї, які постійно направляють стару зброю…  Зараз направляється в них 56 крісів, один міномет, один «Максим». Загалом вироблено в майстернях таку зброю: 10 крісів, 2 скоростріли, 1 гарматку 44 мм, 1 ротний міномет, 10 лож до крісів… На терені “Місяця” створено, крім існуючої майстерні зброї Комара, нову майстерню, в якій, крім біжучого ремонту зброї виробляються гранати типу «Комар».

Донесення управління контррозвідки «Смерш» від 16 березня 1944 року повідомляє про ліквідацію двох майстерень та кількох складів військового майна у селі Дермань Другий. Ще 20 лютого в селі Залісся Шумського району Тернопілської області був схоплений працівник радіомайстерні Сергій Бородавко-«Сергій», який зізнався, що з жовтня 1943 року працював у радіомайстерні, яку очолював інженер-електрик «Тріска». Крім нього, там були інші співробітники – «Сашко», «Старий», «Хрущ», «Вовк», «Тополя», а всю роботу з ремонту зброї та радіообладнання очолював місцевий житель «Комар». 

Використовуючи «Сергія», як провідника, смершівці вночі 21 лютого провели арешти співробітників майстерень: «Комара», який відмовився себе назвати; Олексія Мацюка-«Сокола»; Олексія Бушнєва-«Козака», зброяра; Євгенія Гнатюка-«Вільного», вояка УПА; Олексія Абрамова-«Льоньку», зброяра; Аникія Фридриха-«Хруща», слюсаря зброярні та інших. Всього 11 чоловіка. Одразу ж було виявлено зброярню, радіомайстерню та три склади з різним майном.

Загалом, зі сховищ та майстерень вилучили 4 ручні кулемети, 2 міномети, 17 гвинтівок, радіостанцію, 8 радіоприймачів, 9 телефонних апаратів, комутатор зв’язку, 10 акумуляторів, 30 км телефонного кабелю, набоїв  мінометних різних калібрів 450 штук, артилерійського пороху 500 кг,  токарський верстат, 6 ящиків слюсарних інструментів, 2 ящики запасних частин до кулеметів та мінометів, 2 друкарські машинки, різну електро-радіоапаратуру та інше майно. 

Читайте такожНа Волині ветеран УПА колекціонував годинники та ремонтував ретроавтомобілі

Місце збереження частини з вище переліченого майна  виказав затриманий 21 лютого Олексій Матвійович Мацюк-«Сокіл», уродженець села Дермань, другий, заступник «Комара».  

Оперативна група на чолі з підполковником Сидоренковим та капітаном Бухурбаєвим  виявила цей склад за допомогою Мацюка у підземному сховищі в лісі, у районі села Дермань Другий, де були несправний батальйонний міномет; несправний ротний міномет; міни для вказаних мінометів з капсулями – 25 штук; міни без капсулів – 370 штук; міни протитанкові –12 штук; магазини до ППШ – 6 штук та порох для артилерійських снарядів.

29 лютого капітан Бухарбаєв припиняє справу на Мацюка-«Сокола» з оперативних міркувань і звільняє його з-під варти. Сам «Сокіл» на попередньому допиті повідомив, що до роботи у зброярні був залучений надрайонним референтом СБ Пилипом Рудим-«Громом» у жовтні 1943 року. За його словами «Комар» був окружним керівником зброярень на південній Рівненщині і ніби виконував функції керівника ОУН у селі Дермань Другий, хоча це було далеко не так.

Протокол допиту К. Парфенюка-«Комара» від 24 лютого містить його короткі біографічні дані: до 1936 року жив у селі Плоске. У 1936 році одружився на дерманці Олександрі Фридрих і пішов у прийми. Працював у господарстві тестя, а потім займався слюсарною справою. Самотужки вивчив спеціальність годинникаря і цим ремеслом займався у себе вдома. 

Певний час (1939-1941 рр.) працював слюсарем при Дерманському педучилищі. Далі знову лагодив вдома годинники та інші механізми, якими користувались селяни. У серпні 1943 року мобілізований в УПА, де спочатку працював зброярем при групі УПА «Енея», а з листопада 1943 року очолив майстерню, де під своїм керівництвом мав чотирьох слюсарів і окрему охорону з повстанців. Майстерня проіснувала до 22 лютого 1944 року, коли була викрита співробітниками «Смершу».

Безпосереднім зверхником Кирила Парфенюка-«Комара» був керівник організаційно-мобілізаційної референтури ВО повстанець «Тирса»,  представлений йому особисто «Енеєм», коли вони приїхали в зброярню у вересні 1943 року. «Еней» і «Тирса» цікавилися роботою майстерні і були десь годину. «Тирса» потім розповідав, що він керує роботою всіх зброярень і веде облік усього озброєння групи… Жив він на Бущанському хуторі десь біля Бущі в хаті вчителя». Звідти ж привозили зброю, яка потребувала ремонту, у село Дермань Другий. Займався цим питанням «Беркут».

Кирило також скупо розповів про своїх співпрацівників та час створення зброярні. Під час німецької каральної акції згоріла його хата, а сама майстерня була розташована у хаті коваля Дем’яна Кравчука у селі Дермань Другий, радіомайстерня у хаті лісника. Для оборони зброярі мали 6-7 гвинтівок, кілька гранат, два кулемети системи Дегтярьова, зняті з танків. У «Комара» був пістолет і автомат.

Спочатку «Еней» прислав йому чотирьох хлопців, але коли він з ними ознайомився, то виявив, що частина зовсім не надавалась до тієї роботи, яку він мав виконувати. Він залишив тільки «Чуприну», який був родом з Київської області, та «Козака»

Щойно у січні 1944 року через зв’язок «Славка» прибув радіомайстер «Тріска», який частенько називав себе інженером з радіосправи. Вони разом з «Чуприною» та «Орлом» ремонтували радіоприймачі. «Орел» – радіотехнік, родом з Рівненщини. 

За увесь час існування майстерні було орієнтовно відремонтовано 10 ручних кулеметів, 10 автоматів, 40 гвинтівок і така ж кількість пістолетів різних систем та одна гармата. Радіомайстерня здійснила ремонт чотирьох радіоприймачів, які згодом забрав А. Кисіль-«Немо», оскільки готував радіоінформації. 

Слідство над захопленими повстанцями не тривало довго. 12 березня вже був укладений звинувачувальний висновок, а 31 березня затвердили вирок, згідно з яким Кирила Парфенюка і Володимира Кульчинського засудили до розстрілу з конфіскацією майна, а Ананій Столяр отримав 7 років каторги. 

6 квітня 1944 року в с. Птича на Дубенщині вирок стосовно засуджених Кирила Парфенюка та Володимира Кульчинського виконали.

Читайте також: В Острозі в міжвоєнний період мешкав підполковник армії УНР

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024