В Мукачівському замку для відвідувачів відкрили Музей бойової слави

03 Листопада 2021, 14:08
В Мукачівському замку для відвідувачів відкрили Музей бойової слави 953
В Мукачівському замку для відвідувачів відкрили Музей бойової слави

За два дні Музей бойової слави в Мукачівському замку відвідали 80 людей. Про це Суспільне повідомив адміністратор музею Анатолій Готько

Музей запрацював для відвідувачів 1 листопада, хоч відкрили його спеціально до Дня захисників і захисниць України – 14 жовтня. Тут є фотографії військових, одяг та речі бійців, військове обладнання та зброя.Анатолій Готько також повідомив, що музей АТО в замку діяв з 2017 року. 

З того часу військові та їхні родичі приносили речі, щоб їх могли виставити, вирішили розширити приміщення музею. В експозиційній залі – Музею бойової слави в Мукачівському історичному музеї «Замок Паланок» працює Анатолій Готько. Саме він запропонував створити тут Музей АТО, а згодом і цю залу.

Читайте також: Головна візитівка Мукачева: історія та походження замку «Паланок»

«У 2017 році відкрив маленьку експозицію, присвячену пам’яті нашим загиблим, а також тим, хто досі тепер на Сході України продовжує захищати нашу землю.  Кімнатка була досить маленька: 3-4 особи зайде, а решта не могли подивитися нормально. Виникла ідея створити повноцінний музей, який був би для великих груп, щоб все було на своїх місцях, щоб кожна річ мала своє місце. Упродовж трьох років ми потихеньку, але вперто, робили-роболи», – розповів Анатолій Готько. 

Для Музею бойової слави речі приносили військові та їхні родичі. Остання з них – це емблема 128-ї військової бригади. Речі приносив і Анатолій Готько.

«На тому манекені є моя форма. Якщо речі наших загиблих героїв, то приносили жінки, мами, друзі. Це не сталося за одну секунду, воно з роками все збиралось і нарешті ви можете подивитися на те, що вже тут представлено», – пояснив Анатолій Готько.

Читайте також: Волиняни-учасники АТО, які стали Героями України

За його словами, у перший день Музей бойової слави відвідало близько 40 людей. Вони записують свої враження у «Книзі відгуків».

Читайте також: Музей партизанщини у Лопатені: звідки він узявся і як трансформується

Науковий співробітник Мукачівського історичного музею Олександр Цільо каже, що такі музеї зараз надзвичайно актуальні, пов’язані із подіями на Сході, які зараз відбуваються.

«Локація самого замку дуже вдало вибрана, тому що це є храм війни, цей замок бачив багато війн на своєму шляху, багато битв.  Я тут працюю, я бачу його кожен день, але Музей, це не Музей – це експозиція музею, але вона оновлена, надзвичайно вдало оновлена. На мою думку, це найбільш вдала експозиція у нашій області на даний час», –  пояснив Олександр Цільо. 

Оглянути експозицію Музею Бойової Слави відвідувачі можуть щодня з 9:00 до 18:00 години.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024