У Луцьку відбулася міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація»

24 Жовтня 2021, 15:58
ХХVІІІ міжнародна наукова конференція в Луцьку 1191
ХХVІІІ міжнародна наукова конференція в Луцьку

У конференції з питань дослідження та реставрації ікон узяли участь  учені, мистецтвознавці, історики, музейні працівники та реставратори з України, Росії, Білорусі та Польщі. 

21-22 жовтня в Музеї волинської ікони (місто Луцьк) відбулася  ХХVІІІ міжнародна наукова конференція «Волинська ікона: дослідження та реставрація» – повідомляють на фейсбук-сторінці цього закладу.
 
У конференції, зазначається в повідомленні, взяли участь вчені, мистецтвознавці, історики, музейні працівники та реставратори з України, Росії, Білорусі, Польщі. 
 
Виданий науковий збірник, до якого увійшли матеріали з іконографії, історії окремих храмів, рентгенографічних досліджень, хіміко-технологічних та ентомологічних досліджень пам’яток сакрального мистецтва України і Білорусі. Він ілюстрований кольоровими світлинами пам’яток, більшість з яких публікується вперше.
 
На пленарному засіданні виступили Юрій Поліщук – перший заступник голови Волинської облради, Віталій Стрільчук – заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації, митрофорний протоєрей Роман Бегей – пресс-секретар Луцької дієцезії УГКЦ, синкел у справах духовенства, протоерей Василь Лозовицький – декан богословського факультету ВПБА. 
 
У роботі конференції взяли також участь генеральна директорка Національного науково-дослідного реставраційного центру України Світлана Стрєльнікова та протоєрей Олександр Безкоровайний – віце-канцлер Волинської єпархії ПЦУ. 
 
Конференція проходила онлайн та офлайн. Одним з важливих питань, що обговорювалося учасниками, було збереження сакральних творів у храмах та роль у цьому законодавчої та нормативної бази системи охорони пам’яток в Україні.
 
Учасникам конференції представили монографію кандидата мистецтвознавства, наукового співробітника відділу народного мистецтва Інституту народознавства НАН України Олега Болюка «Художнє дерево у церквах (за матеріалами західних областей України)».
 
 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024