Як у Ковелі боролися з епідемією у минулому столітті

22 Жовтня 2021, 15:06
Як у Ковелі боролися з епідемією у минулому столітті 1277
Як у Ковелі боролися з епідемією у минулому столітті
Один із серйозних спалахів тифу припадає на Першу світову війну. В реаліях окопної війни тиф «викошував» солдатів тисячами. 
 
В Австрійському державному архіві Андрій Миронюк віднайшов листівки з настановами по боротьбі з епідемією. Краєзнавець оприлюднив їх на сторінці Kowel Vintage.
 
Листівки датуються жовтнем 1916 року.  У них йдеться про тижневий розпорядок по боротьбі з епідемією. Листівки є у декількох варіантах: українською, польською та німецькою. Хоча Андрій Миронюк впевнений, що був ще варіант на ідиші.
 
«Доволі кумедно читати столітню українську мову з помилками; видно, що австрійці друкували. Також можете спостерігати фотографію на котрій зображена «Мужская гимназія». Це сьогоднішня школа №8; за часів війни вона була переобладнана під госпіталь», – пише краєзнавець.
У документі, де була ця фотографія, також був закріплений текст, в якому повідомляється:
 
«Члени Міжнародної медичної комісії, направлені Лігою товариств Червоного Хреста, вивчають ситуацію з тифом у Польщі. На фото комісія залишає військовий госпіталь у Ковелі після конференції з місцевими військовими медичними органами. З 30 000 населення до війни Ковель зараз зменшився до 24 000 жителів. В навколишньому районі приблизно четверта частина населення померла від тифу, цілі села були знищені. Місцева медична влада усвідомлює серйозність сучасної епідемії, але вони страшенно обмежені в своїх зусиллях через брак медикаментів, запасів, лікарняного обладнання та підготовленого персоналу. Комісія рекомендувала об'єднати зусилля для ефективного вирішення ситуації в Польщі та запобігання поширенню тифу в Західну Європу та Америку».
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024