Ініціювали постанову, аби відреставрувати музей у Затурцях та зняти фільм про Липинського

22 Жовтня 2021, 13:42
Музей у Затурцях 1663
Музей у Затурцях

Залишається менш як п’ять місяців до відзначення 140-ліття від дня народження В’ячеслава Липинського. Оминути цю знакову подію і постать для України неможливо. 

Саме тому Ірина Констанкевич, членкиня групи «Партія «За майбутнє» ініціювала постанову № 5804 про відзначення 140-річчя від дня народження В’ячеслава Липинського. Ідею підтримали парламентарії інших фракцій та груп, пише Голос України

Уже відбулось кілька засідань у профільних комітетах парламенту. Прийняття постанови, на думку Ірини Констанкевич, дасть змогу організувати відзначення на всеукраїнському рівні, а отже, повернути нинішній Україні актуальність думок генія минулого.

Для цього потрібно зберегти спадщину самого Липинського — музей у селі Затурці. Завдяки доньці В’ячеслава Липинського вдалося зберегти документи, першодруки, листи, тексти із роздумами політика про життя та Україну. Ірина Констанкевич зазначає: музей потребує оновлення та реставрації. Тут роками не проводили жодних ремонтних робіт, тому наше завдання – зробити все, щоб зберегти пам’ятку.

 

Щороку музей відвідують понад 20 тисяч людей, він є історичною пам’яткою минулого, яка буде актуальна для майбутніх поколінь. Мета постанови – організувати екскурсійні маршрути, пов’язані з життям В’ячеслава Липинського. 

Мало хто знає, що його стежки є в багатьох містах України, та найбільше таких у Луцьку й Затурцях, що за 36 кілометрів від міста. Саме тут збереглась садиба родини, де розміщений єдиний у світі музей, присвячений постаті Липинського. 

Для популяризації та осучаснення цього історичного місця, пронизаного думками про незалежність та українство, потрібні кошти. Прийняття постанови передбачає фінансування реставрації, зйомок фільму про історика на рідній землі, видання повного зібрання праць Липинського.

Читайте також: Затурцівський музей відзначив 10-річчя свого повноцінного функціонування

Волинь багата на історичні постаті та геніїв культури і мистецтва. В’ячеслав Липинський — один із них. «Ніхто нам не збудує державу, коли ми самі її не збудуємо», — так стверджував В’ячеслав Липинський. 

На думку Ірини Констанкевич, ці думки як ніколи актуальні: «Нам є чого повчитись у цієї постаті, є що взяти собі до своєї української ідентичності, побачити і зрозуміти, які люди ходили нашими стежками, і ми не маємо права не досліджувати історію їх буття». 

Прийняття постанови, каже народна депутатка, дасть змогу відзначити ювілей В’ячеслава Липинського та підвищити інтерес до постаті видатного волинянина, історика, політолога, соціолога, державного та політичного діяча, залучити науковців та громадськість до вивчення спадщини Липинського і вкотре відкрити його для нас. Адже ми досі не знаємо, яку долю Бог судив Україні.

Читайте також: В'ячеслав Липинський: коротка біографія

 
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024