У Рівному встановлять пам'ятник репресованим

20 Жовтня 2021, 15:09
Скульптор Петро Подолець показує ескіз пам'ятника 682
Скульптор Петро Подолець показує ескіз пам'ятника

У Рівному з'явиться пам'ятник репресованим. Ініціатор його створення – начальник Нацполіції області Олексій Камишанський, який приїхав працювати зі сходу України. 

Ідея виникла, коли він почав вивчати історії репресованих жителів і зрозумів, що долі їм ламали в тому числі люди, які працювали у будівлі сучасної поліції. Про це повідомляє Суспільне Рівне.

Історія репресованої

Надію Логозу, у дівоцтві Дмитрук, за зв'язок з УПА у п'ятнадцятирічному віці відправили з Мізоча до Сибіру, разом з нею – маму та сестер. Майно конфіскували, на території господарства планували зробити дитячий садок.

В Амурській області дівчина працювала в колгоспі, мала невелику зарплатню, могла дозволити собі крупи та хліб. Загалом вела звичний спосіб життя. Жінка каже, що дуже сумувала за Україною і навіть зараз, згадуючи той час, пані Надія не стримує сліз.

Надія Логоза
Надія Логоза

Читайте також: Сестер Бандери в Сибіру оберігала батькова Біблія

Свою тугу за батьківщиною репресовані земляки долали, розповідаючи вірші про Україну та співаючи повстанських пісень. Робили це нишком, серед своїх. Після одного з таких зібрань пані Надію та ще сімох людей заарештували.

«Прислали нам зі Львова агента, а він притворився таким українцем. А ми ж раді – приїхав з України. Але він, як виявилось, потім був у повстанцях. Його псевдо було «Біда». Він попався, і так щоб зберегти себе, він там на Львівщині повидавав всіх, кого знав, а потім його вже послали по Союзу», – пригадує репресована Надія Логоза.

За українські пісні та вірші їй присудили 25 років таборів. Вона відбула 3,5 роки. У 1955-му її звільнили і жінка повернулась до України, в Мізоч, де живе і досі.

Історія Надії Дмитрук – одна з сотень тисяч репресованих і висланих з Рівненщини.

«Всього десь виходить до 250 тисяч людей, які постраждали, або загинули, або були ув'язнені, відправлені на спецпоселення впродовж сорокового, середини п'ятдесятих років», – розповів історик Андрій Жив'юк.

Читайте також: Зв'язкова «Русалка» з Рівненщини розповіла, як допомагала воїнам УПА


 

Як хочуть вшанувати пам'ять репресованих

Начальник Нацполіції Рівненщини Олексій Камишанський відкрив архівну справу старшої сестри пані Надії. Історії репресованих, каже правоохоронець, який переїхав сюди працювати із Луганщини, його вразили.

«Люди від'їжджали на Північ, або в інші райони. Без жодних підстав, по надуманих мотивах», – каже Олексій Камишанський.

Нині в архіві Нацполіції області зберігається 14 тисяч таких справ.

«Ми вирішили на честь репресованих зробити монумент біля головного управління. Бо рішення про виселення частково приймались у цій будівлі, в цих кабінетах, де зараз розташоване головне управління», – каже начальник управління Нацполіції області.

Читайте також: Життя з тавром «Молодої гвардії»: доля українки, якій відвели роль зрадниці в ідеологічному романі

Яким буде пам'ятник

Монумент буде висотою понад 3,5 метри. З білого вапняку його створить рівненський скульптор Петро Подолець. Це буде стела у формі хреста.

 

«Вершину цього зображення буде тримати ангел, який звертається про захист тих людей, які були репресовані. Внизу – молода сім'я, котра має дитину, яка знаходиться перед від'їздом», – розповідає скульптор.

Розмістять монумент репресованим біля обласного управління Нацполіції області на розі вулиць Пушкіна та Хвильового.

Читайте також: Патріарх політв’язнів: біографія Михайла Сороки, який відсидів 35 років

Читайте також: Сто доларів за поламану долю: як репресували сім'ю церковного старости з Любешева

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024