На Волині ветеран УПА колекціонував годинники та ремонтував ретроавтомобілі

17 Жовтня 2021, 15:37
Іван Брик 1888
Іван Брик

У мережі опублікували фото й розповідь про ветерана УПА та вправного механіка з Іваничівщини.

Іван Брик – ветеран Української повстанської армії, мешканець села Тишковичі колишнього Іваничівського району на Волині – пише Юрій Велінець, публікуючи його світлину в групі Історія Нововолинської громади

«Це молодший брат мого дідуся (вони уже покійні). А легенди про нього ходили різні. Я рада що його визнали членом УПА.Скільки років він провів у тюрмах, ніхто про це не говорить. Один випадок з нашої сім'ї. Мій брат Андрій пішов служити в армію (1980 -1981), де попадає в спецвійська і направляється в Мордовську обл, де вони мають охороняти рецидивістів. Після закінчення служби брат прийшов у гості до діда Івана, і тут почалась розмова. І що виявилось? Що дід Іван сидів у цій тюрмі, де його охороняв брат. Навіть назвав номер камери, де сидів», – додає в коментарі Жанна Вавринюк.

А Віктор Гаврилюк також у коментарях розповідає, що Іван Брик був гарним механіком. Він мав велику колекцію старовинних годинників, які сам реставрував. На той час у його маленькій хатинці, зі слів власника, їх налічувалося понад п'ятдесят та ще стільки ж було в майстерні.

Ремонтував Іван і старі автомобілі. У нього був довоєнний «Опель Адмірал» салатового кольору. У дерев'яному гаражі стояв «Мерседес Бенц» 1938 року випуску синього кольору, поруч – «Віліс» (правда, без двигуна) і два німецькі мотоцикли, один з коляскою. Коляску від іншого колись  віддав дітям до школи – на брухт, коли ті збирали гроші на екскурсію. 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024