На Рожищенщині громада перейшла до Православної церкви України

16 Жовтня 2021, 10:41
Храм Успіння Пресвятої Богородиці села Навіз 1026
Храм Успіння Пресвятої Богородиці села Навіз

Парафіяни села Навіз Рожищенської громади офіційно перейшли до Православної церкви України.

13 жовтня в селі відбулася перша вечірня служба під новою юрисдикцією, 14 жовтня в церкві святкували Покрову. Про це Район.Рожище розповів очільник ініціативної групи, мешканець села Микола Ющук.

За словами чоловіка, процес переходу до ПЦУ був тривалим, але мирним. Хоч і точилися численні дискусії, усе відбувалося згідно з вимогами законодавства. У селі провели збори, де більшістю голосів вирішили перейти до ПЦУ. 

Близько пів року громада чекала на відповідні документи й лише тоді в храмі почали відбуватися богослужіння ПЦУ.

5 жовтня голова Волинської облдержадміністрації підписав розпорядження про реєстрацію статуту релігійної громади в новій редакції.

«Зареєструвати зміни до статуту релігійної організації «Свято-Успенська громада Української православної церкви» села Навіз Луцького району у новій редакції за новою назвою «Релігійна організація «Релігійна громада Успіння Пресвятої Богородиці Православної церкви України села Навіз Луцького району Волинської області», – йдеться у документі.

Управління культури, з питань релігій та національностей обласної державної адміністрації у встановленому порядку оформило та видало реєстраційні документи заявникам.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці села Навіз
Храм Успіння Пресвятої Богородиці села Навіз

Під час першого та другого богослужіння ПЦУ були присутні працівники поліції, аби уникнути можливих провокацій. Однак усе пройшло спокійно. 

Священник УПЦ МП Анатолій Остапчук, який служив до цього у Свято-Успенській церкві, разом з деякими парафіянами перейшли молитись у будинок, де ніхто не живе.

Микола Ющук розповідає, що батюшка забрав із храму чимало церковних речей, які належать громаді. Зокрема, це коштовна чаша, троє риз та вінчальні вінці. 

«Тепер місцеві підприємці скидаються, збираємо пожертви у храмі, щоб купити усе необхідне для проведення богослужінь», – розповідає мешканець села.

Раніше із церкви зникла Почаївська ікона Божої Матері. Саме цей інцидент і поклав у селі початок дискусії переходу до ПЦУ. Багато мешканців села також були незадоволені невиправдано високими цінами, які були встановлені в храмі. 

За словами Миколи Ющука, похорон у церкві села Навіз обходивсь у 1500 гривень. Також родина покійного мусила заплатити за 50 свічок по 6 гривень, незалежно від того, скільки людей прийшло на службу.

Новим священником у храмі став Володимир Гавран. Він також очолює парафію сусіднього села Боровичі.

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром