«Кажуть, що ми – це слабка стать, але ми і надійний тил», – військовослужбовиця з Ківерців

14 Жовтня 2021, 18:00
Жінки-військовослужбовці \ Фото ілюстративне 1710
Жінки-військовослужбовці \ Фото ілюстративне

День захисника та захисниці України у липні цього року офіційно перейменувала Верховна Рада. Відтак, цього року вперше на офіційному рівні відзначать роль жінок-військовослужбовців у сучасній історії боротьби за незалежність України.

Це свято відзначають 14 жовтня щороку. «Інсайдер Медіа» поспілкувалися з учасницею бойових дій з Ківерців.

День Українського козацтва, День Покрови Пресвятої Богородиці, День створення УПА та День захисника та захисниці України – ці чотири свята відзначають українці в один день.

У пояснювальній записці цього закону вказали, що такі зміни сприятимуть гендерно-збалансованому висвітленню ролі військовослужбовців обох статей та належному вшануванню жінок та чоловіків – захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу на рівні державного свята.

Читайте також: Волиняни-учасники АТО, які стали Героями України

Учасниця бойових дій, ківерчанка, представниця Української асоціації інвалідів АТО Ірина Куцик у коментарі «Інсайдер Медіа» зазначила, що дуже важливо відзначити роль саме жінок у захисті країни.

«Це дуже добре, що вклад жінок помічають. Адже 40% української армії – це жінки. Кажуть, що ми це слабка стать, але ми і надійний тил».

Ірина Куцик
Ірина Куцик

Ініціаторкою ухвалення законопроєкту є народна депутатка Марина Бардіна.

«У 2008 році на службі в ЗСУ перебували 1800 жінок, наразі (станом на липень 2021 року, - ред.) службу проходить 31 757 жінок. Жінки все частіше стають на захист нашої держави, а отже, ми будемо забезпечувати більше можливостей для них на рівні з чоловіками нести службу в ЗСУ», – зазначила депутатка.

Довідково:

Україна почала офіційно відзначати День захисника у 2015 році, тоді ж влада скасувала святкування Дня захисника вітчизни (23 лютого). Дата відзначення Дня захисника України – 14 жовтня – збігається з християнським святом Покрови.

За часів Запорізької Січі свято називалося Козацька Покрова. Для січовиків Богородиця була заступницею і покровителькою, а Покрова символізувала своєрідний небесний щит, захист від ворогів. Пізніше військовий символізм свята взяли собі на озброєння бійці армії УНР в 1917-1920 роках.

А в 1940-х роках Покрову стали вважати своєю спасительницею бійці Української повстанської армії.

Читайте також: Жінки у лавах Української повстанської армії

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024