Інклюзивні сайти: як змінюються веб-ресурси Острозького та Дубенського музеїв

13 Жовтня 2021, 14:58
Інклюзивні сайти: як змінюються веб-ресурси Острозького та Дубенського музеїв 727
Інклюзивні сайти: як змінюються веб-ресурси Острозького та Дубенського музеїв

На Рівненщині триває реалізації проєкту «Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1» який, за підтримки Українського культурного Фонду, втілює у життя Громадська спілка «Сучасний погляд».

У рамках цього проєкту сайти Комунальних закладів «Державний історико-культурний заповідник міста Дубно» та «Державний історико-культурний заповідник міста Острога» адаптовують відповідно до найновіших рекомендацій щодо веб доступності WCAG 2.1. Результатом кількамісячної роботи будуть оновлені сайти, які забезпечуватимуть максимальний доступ до web-контенту музеїв людям з інвалідністю (зір, слух, інтелектуальні комплексні порушення та синдром Дауна).

Технічні питання по сайтах вирішують спеціалісти із Харкова та Рівного – Михайло Ізюмський та Сергій Асєєв. Учасник команди проєкту «Інклюзивні сайти історико-культурних заповідників Рівненщини WCAG 2.1» Петро Поліщук зазначив, що на початках команда запланувала адаптувати сайти двох музеїв, однак у процесі роботи довелося абсолютно переписувати їх. Нові сайти технічна команда пише уже згідно з вебдоступністю WCAG 2.1.

«До початку роботи ми вивчали український та закордонний досвід у цій сфері. На жаль, в Україні немає таких музейних сайтів, які  повністю інклюзивні. Одні з найкращих – сайти Музею Голодоморів та Музею Ханенків. Тому за приклад для нас стали музейні сайти з доступністю у Канаді, Німеччині», – розповів Петро Поліщук.

Також пан Петро підкреслив, що у роботі ставили завдання, аби сайти були зручними для усіх користувачів.

Після оновлень на кожному сайті буде окрема вкладка із «Модулем доступності», який розробили у Рівному за участі Петра Поліщука та Сергія Асєєва. Цей модуль дає можливість обрати будь-яку кольорову схему, міжрядковий, міжбуквенний інтервали. А ще можлива  зміна шрифту та  його збільшення. У цьому модулі ще можливе відключення відео, зображень, фото. Останні буде можливо перевести у чорно-білий, монохромний колір.

Тепер сайти безперешкодно читатимуться з верхнього лівого кутка до нижнього – правого. Окрему увагу розробники  приділили заголовкам. Зокрема зробили їх чітко виділеними, багаторівневими, аби користувачам, які використовують для читання сайту програми екранного доступу могли легко орієнтуватися по сайту та правильно сприймати інформацію, яку там подано.

Також сайт має мати функцію повного користування ним за допомогою клавіатури. Щоб користувач міг за допомогою клавіатури зайти у будь-яке вікно меню і так само легко міг повернутися звідти. 

Важливою частиною інклюзивного сайту є шрифт. На сайті він має бути великий. Не 12-14, а хоча б 16 і більше. Окрім того  потрібно використовувати тип шрифту «Arial» або «Verdana».  Як зазначив пан Петро,  ці два шрифти підтримуються кирилицею та є у вільному доступі. Головна їхня перевага, що вони без зарубок, достатньо широкі. Звичний і побутуючий шрифт «Times New Roman» –  абсолютно не підходить, адже є не зручний для читання для людей з порушеннями зору, люди з дислексією узагалі погано читають цей шрифт.

Для людей з ментальними порушеннями на обох сайтах готують тексти про ключові пам’ятки, експозиції та експонати, які є в Дубенському та Острозькому замку. Над текстами працює Надія Майорова з Києва.

Також готують коротку інформацію,  про те, що ще можна побачити поблизу музеїв і де поїсти й відпочити. Окрім того, до друку готують видання-путівник, про те, що таке музей, що там можна побачити й таке інше. Усе це буде надруковано простою мовою з легкими конструкціями, аби людям з ментальними порушеннями було не складно прочитати цю інформацію. Також у рамках проєкту в музеях створять або вдосконалять наявний аудіогід. 

Петро Поліщук розповів. що наразі триває етап тестування оновлених сайтів. Їх перевіряють на наявність помилок та інше. Аби працівники музеїв надалі наповнюючи сайти інформацією, дотримувалися принципів доступності, для них проведуть семінари. 

 

Читайте також:

На Рівненщині фахівці з різних куточків України апробовують «Інклюзивний музей в Острозькому замку»

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024