У селі на Рівненщині відкрили меморіальну дошку польському скульптору

10 Жовтня 2021, 14:22
На відкритті меморіальної дошки 1559
На відкритті меморіальної дошки

Пам'ятний знак встановили на каплиці родового палацу майбутнього митця.

9 жовтня на Рівненщині, в селі Новомалин, відкрили пам'ятну дошку польському скульптору Томашу Оскару Сосновському. Про це пише Суспільне.

Вона містить підписи двома мовами, зазначається в повідомленні, а поставили її  на стіні каплиці колишнього палацу роду Сосновських-Довгяло за кошти Європейського союзу.

«У цій каплиці в Новомалині у 1812 році хрестили малого Томаша Оскара Сосновського. Мати майбутнього скульптора померла, і він на той час залишився сам. Місцеві жителі викликали священника з Острога, щоб він похрестив Сосновського», – розповів керівник культурно-просвітницького центру ім. Т. О. Сосновського Ярослав Ковальчук.

Пам'ятною дошкою на каплиці, за словами керівника центру, продовжують популяризувати пам'ять про постать Сосновського. Він переконаний, що це буде цікавий туристичний об'єкт, який будуть відвідувати як місцеві мешканці, так і туристи з України та з-за кордону.

На відкритті були священник, голова Острозької громади Юрій Ягодка, староста Новомалина Микола Ковальчук, директорка Новомалинської школи імені Томаша Оскара Сосновського Надія Мазярчук. громадськість села. Запланованих гостей із Польщі не було через карантин.

На відкритті був також автор першої в Україні, за словами Ярослава Ковальчука, книги про Томаша Оскара Сосновського Валерій Войтович. Він презентував свою другу книгу про скульптора.

Згодом біля каплиці організатори планують влаштувати артпростір для художників України та Польщі. Цей задум також втілюватиметься за підтримки Євросоюзу.

Читайте такожУ музеї на Рівненщині оцифровують роботу всесвітньовідомого скульптора

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром