У Рівному відкрили виставку легендарного литовського художника

08 Жовтня 2021, 13:46
Відкриття виставки Яніса Глейзда ФОТО 1352
Відкриття виставки Яніса Глейзда

Презентація виставки одного з кращих фотографів світу «Відблиски світла в фотопоезії Яніса Глейзда» (Латвія) відбулася у Рівненській обласній бібліотеці. 

ЇЇ відкрили в галереї бібліотеки у четвер, 7 жовтня. Про це повідомив у фейсбуці організатор виставки, фотограф Олександр Харват.

Виставку робіт Яніса бачили люди на всіх континентах. На його світлинах – спорт, портрет, природа, оголена натура тощо. В експозиції виставки у Рівному – по декілька сюжетів з кожного жанру у чорно-білій фотографії. 

Фото експозиції з колекції Музей фотографії. Museum of Photography, також декілька світлин луцького фотографа Владлена Дроботько, який фотографував разом з автором виставки.

Читайте також: Рівненські гімназистки на світлинах початку ХХ століття

Читайте також: Столітні кольорові фото з Волині

 
Довідково. Яніс Глейздс (1924-2010) – визнана легенда фотографії та кавалер ордена Трьох зірок. Фотограф прожив цікаве творче, але зовсім непросте в побуті життя. У 1948 році, коли Янису було 24 роки, з ним стався нещасний випадок – він обморозив кисті рук, і через що довелося ампутувати обидві руки. Здавалося б, після таких травм про мистецтво й мови-то не могло бути, але, одного разу побачивши на кладовищі однорукого фотографа, Яніс вирішив спробувати фотографувати сам. І домігся в цьому приголомшливого успіху. Дуже скоро Яніс став знімати, тримаючи фотоапарат своїми незвичайними пальцями. Зрештою з цього почали виходити дуже хороші роботи, які були визнані в усьому світі. З 1953 року все життя поруч була його дружина Аннель і пройшла з ним весь його життєвий та творчий шлях до останніх днів.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024