Студенти з Польщі та України досліджуватимуть архітектурну спадщину Волині

04 Жовтня 2021, 14:17
Будинок на Волині. Фото ілюстративне 1111
Будинок на Волині. Фото ілюстративне

Національний технічний університет міста Луцька переміг у конкурсі проєктів з обміну українсько-польської молоді. Луцькі освітяни отримали фінансування на реалізацію проєкту «Відкриття спільної українсько-польської архітектурної спадщини періоду 1921–1939 років на території Волині».

Про це Район.Культура повідомила авторка ініціативи, завідувачка кафедри архітектури та містобудування ЛНТУ Інна Абрамюк.

Це унікальний проєкт із дослідження архітектурної спадщини Волині, до якого долучаться студенти-архітектори Зеленогурського університету (Польща) та Луцького НТУ.

«Міжвоєнний період на Волині дуже важливий, бо в цей час між двома війнами в Європі почався новий виток в архітектурі. Це відмова від декоративізму та складних форм. Тодішні архітектори орієнтуються на те, щоб забезпечити людей найнеобхіднішим – громадськими будівлями і житлом», – розповіла Інна Абрамюк.

За словами науковиці, потрібно познайомити українську та польську молодь з історичними архітектурними надбаннями, важливо показати ці споруди студентам на власні очі.

Для студентів-архітекторів складений відповідний маршрут містами, де вони робитимуть швидкі замальовки пам’яток, тобто скетчі. По 10 студентів з обох університетів впродовж тижня відвідають Луцьк, Рівне, Костопіль, Сарни, Ковель, Любомль, Горохів, водночас зустрінуться із місцевими громадами та істориками для детальнішого вивчення місцевостей.

Проєкт стартуватиме 17 жовтня. До Луцька прибудуть студенти з Польщі, на чолі із професором Зеленогурського університету Міхалом Пшчулковскі, а 23 жовтня в ЛНТУ відбудеться виставка скетчів. Крім того, роботи студентів планують оцифрувати і створити електронний альбом для презентацій та розповсюдження.

Читайте також: «Збережемо луцький модернізм!» – в Луцьку нова мистецька ініціатива

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024