«Дорога до миру»: в Мельниках відбулася міжнародна акція пам’яті

30 Вересня 2021, 14:02
«Дорога до миру»: в Мельниках відбулася міжнародна акція пам’яті 1274
«Дорога до миру»: в Мельниках відбулася міжнародна акція пам’яті

В Мельниках відбулася традиційна міжнародна акція пам’яті на честь вбитих більшовиками поблизу села польських військовослужбовців. Меморіал 28 вересня організували громадська організація «Форум українських журналістів» (голова правління Володимир Данилюк) та генеральне консульство Республіки Польща в м. Луцьк (генеральний консул Славомір Місяк).

Про це інформують у Шацькій селищній раді.

82 роки тому, у 1939 році, вірні присязі військовослужбовці Корпусу охорони пограниччя та Війська польського вступили в нерівний бій з червоноармійцями 52-ї стрілецької дивізії. Під час збройного конфлікту загинула велика кількість польських солдатів та офіцерів. Частину тіл вбитих поляків місцеві жителі знайшли та поховали на сільському кладовищі.

Читайте такожУкраїнці і поляки вшанували вбитих вояків: 80-річчя трагедії під Мельниками

Цьогоріч спільна українсько-польська акція відбулася на теренах Шаччини вже вшосте. Вона об’єднала громадських діячів, представників духовенства та прикордонних служб обох держав. 

На вшанування прибули Вікторія Левчук, заступниця голови Волинської ОДА, Ольга Мосор, заступниця директора департаменту – начальниця управління зовнішніх зносин та міжнародної технічної допомоги Волинської ОДА, Григорій Пустовіт, депутат Волинської обласної ради, Сергій Лозінський, начальник Луцького прикордонного загону, Лілія Лавринович, декан факультету філології та журналістики ВНУ ім. Лесі Українки, Юлія Васейко, доцент кафедри полоністики і перекладу ВНУ ім. Лесі Українки. Шацьку громаду представляв на заході Богдан Тимошук, секретар селищної ради.

Біля пам'ятника на честь убитих більшовиками польських військовослужбовців прозвучала молитва з вуст православного та римо-католицького священників.

Всі присутні вшанували пам'ять загиблих, а поважні гості наголосили, що міжнародна акція об’єднує два народи і має особливе значення в час, коли Україна відстоює на Сході свою свободу і незалежність.

Читайте також: Пам’ять про Мельниківську трагедію 1939 року об'єднала два народи

«Хто не пам'ятає минулого, той не має майбутнього» – ця фраза глибоко передає сутність сьогоднішнього заходу, який об’єднав і дітей, і молодь, і літніх людей. Трагічні події вересня 1939 року – це наш спільний біль, наша історія, пам’ятаючи про яку,  ми зможемо уникнути зроблених у минулому помилок і впевненим кроком йти у майбуття. Щиро вдячний представникам Польщі за гарну співпрацю. Сподіваюся, вона продовжиться і надалі, а історія наших народів збагачуватиметься лише гарними подіями, – наголосив, звертаючись до учасників заходу, Богдан Тимошук, секретар Шацької селищної ради.

Присутні поклали квіти та поставили лампадки до пам'ятних знаків загиблим польським воїнам.  А відтак розпочався символічний забіг на дистанцію 1939 метрів під назвою «Дорога до миру», у якому взяли участь учні школи села Мельники та студенти ВНУ ім. Лесі Українки.

За ще однією доброю традицією цього пам'ятного заходу, у місцевому сквері відбулось спільне висаджування дерев. Наостанок у сільському клубі організатори нагородили переможців забігу і запросили всіх учасників насолодитися невеликим концертом, підготовленим аматорами сцени села.  

Читайте також: Шацька громада та Влодавський повіт спільно розвиватимуть невідомі туристу місця на своїх територіях

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром