Подорожі в історію: яким був туризм на Волині в минулому столітті

27 Вересня 2022, 11:46
Луцьк 4016
Луцьк

Щороку, 27 вересня відзначають Всесвітній день туризму. Люди завжди любили подорожувати та прагнули дізнатися нове про інше місце, культуру та людей. З нагоди цього дня пропонуємо дізнатися, про те які місця Волині вабили мандрівників.

 Луцьк туристичний 90 років тому

Що саме писали про Луцьк в туристичних путівниках? Які були туристичні родзинки? Де могли відпочивати гості міста у вільний від екскурсій та прогулянок час? У короткому історичному описі про Луцьк 1920-х років зазначали, що це місто одне із найдавніших на Волині. Ще з ХІ століття Луцьк називали «Східним Римом», через велику кількість храмів.

Читайте також: Якими були ціни в одному із найдорожчих готелів старого Луцька

Якою була мандрівка із Коростеня до Сарн 120 років тому

У щоденній газеті «Кіевлялинъ» у 1902 році були опубліковані «Подорожні нариси про поліські землі початку XX ст.». Їх написав Анатолій Савенко, автор численних путівників того часу. Матеріал викликав неабиякий інтерес з боку читачів Волині, адже там йшлось про тогочасний економічний стан, побут мешканців та природу Полісся. 

Читайте також: Місто Сарни на світлинах сторічної давності

Туристична Олика в міжвоєнному путівнику по Волині

Першим повноцінним туристичним путівником по території історичної Волині вважають роботу 1929 року, авторства польського краєзнавця Мєчислава Орловича спільно із Волинським краєзнавчим товариством і опіки над пам’ятками старовини, який видали у Луцьку.

 

«Ілюстрований путівник по Волині» («Ilustrowany przewodnik po Wołyniu») містить майже 400 сторінок, 111 ілюстрацій, а також карту Волинського воєводства. Автор описав 25 туристичних маршрутів, один із них присвячений Олиці, а саме маршрут № 11 «Ківерці–Олика–Клевань–Рівне».

 

Синагога в Олиці. Фото Генрика Поддембського
Синагога в Олиці. Фото Генрика Поддембського

Читайте також: Радзивіллівська Олика на старих фотографіях

 

Як писала про Полісся 1934 року американська мандрівниця

В 1934 році відома американська мандрівниця Луїза Арнер Бойд відвідала українське та білоруське Полісся. У своїх щоденниках вона описала, як колись проживали в цих краях, що було цікавого, особливого, що найбільше вразило.

Читайте також: Ратне на 85-річних світлинах американки

Яким був туризм у Володимирі в 1932 році

Інформацію про стан туризму у міжвоєнний період у Володимирі містять​ «Wiadomości Turystyczne». Місто належить до найстаріших міст Волині, яке постало в кінці Х століття, засноване князем Володимиром Київським. 

Читайте також: Володимир на світлинах 1917 року

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024