Презентували стратегію розвитку музею Рівного до 2040 року

26 Вересня 2021, 15:53
Рівненський краєзнавчий музей 1113
Рівненський краєзнавчий музей

У Рівному презентували проєкт «Стратегія розвитку музею» до 2040 року. Обласний краєзнавчий музей планують перетворити на багатофункціональний центр, де проводитимуть різнопланові культурні заходи й навіть чаювання.

На реконструкцію та ремонт приміщення планують витратити кошти державної субвенції та меценатів. Врахують і вимоги щодо інклюзивності. Про це пише Суспільне.

Що планують зробити

Директор музею Олександр Булига розповів, що музей планують перетворити у багатофункціональний центр, частину культурно-туристичного кварталу. Для цього розробили план до 2040 року, в якому детально розписали усі заходи та зміни. Перш за все проведуть реконструкцію та «масштабні ремонтні роботи» у приміщеннях музею.

«Зараз готують проєктно-кошторисну документацію, яка буде готова вже в цьому році. А далі в приміщенні музею будуть проводити ремонтно-реставраційні роботи. Є комплекс заходів з підсилення фундаменту, часткової заміни кроквинної системи даху та дахового покриття, внутрішні роботи і буде демонтована вся експозиція», – сказав директор музею.

За музеєм планують створити спеціальний ангар, у якому зберігатимуть музейні предмети та, за можливості, проводитимуть виставки. У 2023 році у приміщенні музею хочуть замінити вікна, відновити фасад будівлі та провести роботи з благоустрою території з урахуванням вимог інклюзивності.

«Буде замінено електропроводку, систему опалення, протипожежну та охоронну сигналізації, покриття підлоги. І коли ці роботи проводитимуть – музей працюватиме по-іншому. У нас є виїзні екскурсії, коли експозиція не функціонуватиме, вони будуть найбільш затребуваними», – зазначив Олександр Булига.

Очільник додав, що на це підуть кошти державної субвенції та виділені з місцевого бюджету гроші. Також планують залучати ресурси меценатів та кошти Великого будівництва та Великої реставрації.

Що буде з територією

На території музею збереглась будівля колишньої оранжереї князів Любомирських, яку з часом перебудували у житло для викладачів гімназії, яка працювала у приміщенні музею. Цю будівлю планують оформити так, щоб вона зацікавила туристів.

«Туристи зможуть відвідати й ті пам’ятки, які є поруч, сходити до парку Шевченка, де є підземелля, де зараз функціонує музейний об'єкт. Музей буде все робити в концепції, щоб і навколишня територія, яка також є частково урбанізованою, привабила не тільки туристів, а й була цікавою і для рівнян», – зазначив Олександр Булига.

За його словами, на території музею, яка займає площу в 1,3 гектара і поки закрита для відвідувачів, можуть розмістити кафе. Також до музейного комплексу можуть додати й артгалерею Георгія Косміаді.

«Донька художника Георгія Косміаді, який тут жив та працював у міжвоєнний період, у 2017 році відкрила артательє та заповіла приміщення галереї Рівненському обласному краєзнавчому музею. Але можливостей викуповувати об'єкти у музею немає», – сказав директор.

І додав, що на місці відкритого майданчика, де зараз розміщена військова техніка, встановлять мобільну сцену. На ній щомісячно або щоквартально проводитимуть музейні гостини або інші заходи. Військову техніку перенесуть на іншу локацію.

«Є досвід європейських музеїв, галерей, де вони проводять і запрошують до участі в передріздвяних заходах майстрів-художників. І ці майстри працюють і виготовляють різноманітні сувеніри, предмети, які вдається реалізувати цим відвідувачам, які приходять», – зазначив посадовець.

Що відомо про музей

Приміщення музею збудували 172 роки тому за кошти князя Любомирського. У ньому розміщувалась гімназія, пізніше – департамент освіти уряду, директорії Волинського округу за Польщі. За німців у приміщені розмістили райхскомісаріат компартії.

У 1975 році це приміщення передали Рівненському обласному краєзнавчому музею.

«Три роки створювали експозицію, працівники підшуковували експонати, працювали з дизайнерами, художниками. Коли у грудні 1978 року відкрили, тогочасні музеєзнавці відзначали – то була одна з найкращих музейних експозицій в Україні», – сказав Олександр Булига.

З того часу, додав він, експозицію змінили на понад 90%. Він уточнив, що у часи, коли в приміщенні сьогочасного музею була гімназія, там навчалися і відомі люди Рівненщини.

«У Рівне приїхала родина Короленка, і їхні сини Володимир та Іларіон могли тут навчатися. Костомаров і Куліш тут працювали, Драгоманов приїжджав у гості й Микола Лисенко також. Іван Огієнко тут очолював департамент освіти й на початку ХХ століття тут вчився лауреат Нобелівської премії Саймон Сміт – Семен Кузнець», – розповів директор обласного музею.

Згідно з його словами, у жовтні виповниться пів століття від дня, відколи Семена Кузнеця, вихідця з Рівненщини, оголосили лауреатом Нобелівської премії. Тоді ж відкриють і пам'ятний знак на території краєзнавчого музею.

Також директор повідомив, що музей володіє унікальною колекцією ікон, датованих XIII – XV століттями. Серед експонатів музею  є робота рівнянина, а раніше кримчанина Менана Менанова – «Вишита Україна». Вона входить до Книги рекордів України через кількість використаних матеріалів. Її можна побачити у залі етнографії.

Також директор музею анонсував нову виставку, яку невдовзі презентують у скляному павільйоні просто неба. У ній покажуть одну з вулиць Рівного, яку у воєнні часи перетворили в гетто.

Щомісяця музей у Рівному відвідує кілька тисяч людей.

Читайте також: У Рівному відбудеться історико-краєзнавча конференція про Волинь

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром