У луцькій Галереї мистецтв провели заходи присвячені Лесі Українці та Габріелі Запольській

24 Вересня 2021, 17:21
Галерея мистецтв 1249
Галерея мистецтв

В Галереї мистецтв міста Луцька відбулася низка заходів, присвячених 150-річчю від дня народження Лесі Українки та 100-й річниці смерті Габріелі Запольської. Головною подією була презентація виставки конкурсних плакатів «Паралельні біографії: Габріеля Запольська – Леся Українка».

Про це пишуть на сайті Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Подію вітальними словами розпочала Тереза Хрущ, консулка Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку. 

«Ми розмірковували над формою промоції відомої польської письменниці Габріелі Запольської. У світлі широкого відзначення 150-річчя від дня народження видатної української письменниці Лесі Українки з’явилась ідея порівняння їхньої творчості та діяльності. Обидві письменниці змінили стереотипи своєї епохи та правила не лише у мистецтві, але й у житті. Крім цього, вони обидві – сильні особистості – жінки з Волині», – сказала Тереза Хрущ.

Від імені голови Волинської обласної ради з вітальним словом виступив депутат обласної ради Григорій Пустовіт.

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей 

«Дві волинянки, дві письменниці, кожна з яких залишила свій яскравий слід в історії та літературі. Особливість і краса цієї виставки у тому, що ці непересічні особистості нам подають креативно і разом. Подивіться, як гармонійно поєднуються синьо-жовтий і біло-червоний кольори! Скільки у цих роботах символів, які несуть відчуття дружби, того, що нас збагачує і дає нам змогу почуватися єдиною європейською родиною», – сказав депутат.

«Родзинкою» заходу була лекція Сергія Романова, професора ВНУ імені Лесі Українки, доктора філологічних наук. Він розповідав присутнім біографії Габріелі Запольської та Лесі Українки. 

Слухачі змогли ознайомитися з цікавими фактами з життя відомих волинянок, побачити ретросвітлини, портрети, дізнатися про родові герби Косачів і Корвін-Пйотровських. Також досить оригінальним був аналіз почерків двох знаних волинянок.

Читайте також: «Ніде моя душа не жила так щасливо, як на Волині»: що розповідають руїни маєтку Габріелі Запольської

«Усі знають, що цьогоріч на Волині рік Лесі Українки, але співпало, що наша земля подарувала світовій культурі чудову письменницю Габріелю Запольську. Вона була народжена під Луцьком. Ми маємо сумну, але пам’ятну дату – 100 років від дати її смерті. Окрім того, вона сучасниця Лесі Українки, жінка, яка зробила дуже багато і в польській, і світовій літературі", – розповів Сергій Романов.

Він присвятив промову життєтворчості цих двох авторок та подав під новим ракурсом біографії двох волинянок. Залучив художні тексти, листування, критичні праці, іконографію, фото, зразки рукописів. 

«Ці дві жінки за життя не перетиналися, проте жили в одному часовому поясі, тому під цим кутом і подано розповідь… В іменах цих жінок дивовижно відбивається їхня нація», – додав професор.

Гості заходу змогли ознайомитись із цікавою виставкою плакатів, авторами яких є польські й українські студенти-дизайнери та художники. Варто зазначити, що молодь створювала плакати за допомогою цифрових технологій.

Читайте також: На Волині обрали переможців конкурсу плакатів про Лесю Українку та Габріелю Запольську

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024