Довгожителька Литовезької громади до 80 років співала у церковному хорі

21 Вересня 2021, 16:37
90-річна ювілярка Олена Рудчук 1066
90-річна ювілярка Олена Рудчук

Мешканка села Кречів Литовезької громади Олена Рудчук відзначила цього року ювілей – 90 років.

День народження вона відсвяткувала 26 серпня. Як пройшло життя жінки та в чому ж секрет її довголіття, дізналася кореспондентка Район.Іваничі.

«Народилася моя бабуся в тодішньому селі Вовчок. З її слів, тоді це був Володимир-Волинський район. В бідній багатодітній родині. Батьки, крім того, що займалися сільським господарством, працювали в колгоспі. Мала ще трьох молодших братів. Усі вже покійні», – розповідає онука довгожительки Оксана Костючик.

Бабуся пам’ятає початок війни. Коли в селі почалися обстріли, їй минуло вісім років. Сім’я Олени Рудчук втекла з дому і пішла переховуватися до лісу. Рятувалися, як могли.

90-річна ювілярка з місцевим священником
90-річна ювілярка з місцевим священником

«Аби вижити, залишили усе хазяйство. Навіть нещодавно народжене теля закрили в стайні. Тікали на фірі з кіньми. На віз навантажили харчів, посуд, прив’язали корову. В той час прогодувати без неї чотирьох дітей було просто неможливо. П’ять тижнів вони переховувалися. Благо, не мерзли. Це було літо. Спали під возом. Там же і від дощу ховалися. Їли їжу, яку готували на вогні. Також збирали ягоди та гриби», – каже онука. 

Зі слів пані Оксани, коли сім'я бабусі повернулася додому, все лишилось неушкодженим. Мале теля в стайні було ледь живе, але його таки врятували.

Батька довгожительки Павла Якобчука забрали на фронт. Велося матері Марії з малими дітьми дуже важко. Та всі виросли і стали їй опорою. А тато повернувся з війни неушкодженим.

Пані Олена закінчила чотири класи польської школи в сусідньому селі. Далі не перевили через те, що була українкою.Після навчання важко працювала на полі. Пізніше – вже в колгоспі та сільському магазині. 

Читайте також: Спогади про депортацію: 92-річна волинянка розповіла про Холмщину та свою родину

З чоловіком Зіновієм Рудчуком довгожителька познайомилася на танцях в клубі. Він був з сусіднього села Кречів. Після одруження жінка там живе і досі. 

«Мій дідусь більшу частину життя пропрацював на місцевій шахті. Там сталася трагедія – йому відрізало ногу. Та після того він і пасіку тримав, і рибу у власному ставку розводив. Тепер і ми перейняли це у спадок», – ділиться Оксана Борчук.

У бабусі є двоє дітей, двоє внуків і четверо правнуків.

Довгожителькою була і матір пані Олени – Марія. Прожила 91 рік. Все життя збирала цілющі трави. Читала про це безліч книг. Продавала їх на базарі. Людей лікувала. Онука розповідає, що бабуся теж знає, яке зілля від чого допоможе.

Читайте також: Столітня волинянка зберегла свою шлюбну сукню

Святкування 90-річчя Олени Рудчук в Кречеві
Святкування 90-річчя Олени Рудчук в Кречеві

«Я пам’ятаю, що вона померла, коли моїй донці було три місяці. Тобто для неї вона вже була прапрабабусею», – зазначає пані Оксана.

Зараз 90-річна кречівчанка ще і на городі порається, і на кухні  готує. Її онука розповідає, що жінка усю цибулю влітку переполола. Додає, що як погода, в хаті її не застанеш: і горіхи збирає, і листя прибирає.

«Їсти собі приготує. І борщу наварить, і дерунів насмажить. Свої речі перепере. Читає без окулярів, чує непогано. Улюблена їжа бабусі – домашнє молоко. Каже, що без нього вона б, може, не жила», – ділиться пані Оксана.

Мешкає жінка у своїй хаті сама. Онука з сім’єю приїжджаю часто, ночують, допомагають по господарстві.

Жінка також розповіла, що її бабуся все життя проспівала в церковному хорі. Хоч і ніде не вчилась цьому, талант має неабиякий. До 80 років ще жодного свята і неділі не пропускала в храмі, колядувати ходила також.

Коли святкували 90-річчя, то вітати її прийшов і священник, і решта учасників хору.

Читайте також: Рушники з тризубами, столітні вишиванки, бамбетель-сховок: чим дивує музей у Литовежі

«Хоч до церкви вже ходити не може, щонеділі та на кожне свято вмикає службу Божу собі на радіо. На моє запитання про її секрет довголіття, бабуся відмахнулася рукою. Мовляв, який там секрет. Богу молюся увесь час!» – каже онука довгожительки.

Фото з архіву Оксани Костючик

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024