У Здолбунові відкрили виставку до 30-річчя створення Вишеградської групи

18 Вересня 2021, 10:50
Виставка до 30-річчя Вишеградської групи ФОТО 1338
Виставка до 30-річчя Вишеградської групи

У Здолбунівському краєзнавчому музеї відкрили виставку, присвячену 30-річчю створення Вишеградської групи.

Відкриття відбулось у середу, 15 вересня, у внутрішньому подвір'ї. Про це інформують на сторінці Здолбунівського краєзнавчого музею у фейсбуці. 

Виставку привіз та допоміг встановити комендант харцерського загону «Волинь» Польського харцерства в Україні Олександр Радіца.

Вона представлена на 11 стендах, на яких можна прочитати, як все зароджувалось та що дала співпраця за роки існування.

На відкриття виставки завітали віцеконсула Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Адам Мишліцкий, представниця Чеського товариства Волині Олена Підгайська та голова Здолбунівської громади Владислав Сухляк.

Виставка перебуватиме в Здолбунові два тижні.

Читайте також: Камінь-Каширський краєзнавчий музей запрошує на фотовиставку до 825-річчя міста

 

Довідково. Вишеградська група (Вишеградська четвірка) — угрупування чотирьох центральноєвропейських країн: Польщі, Чехії, Угорщини і Словаччини. З'явилась унаслідок зустрічі президентів Польщі Леха Валенси і Чехословаччини Вацлава Гавела та прем'єра Угорщини Йожефа Антала 15 лютого 1991 року в угорському місті Вишеград, після ухвалення Вишеградської декларації. Головною метою була названа інтеграція до євроатлантичних структур. 

Місто, у якому проходила зустріч, у часи пізнього Середньовіччя двічі приймало з’їзди монархів Центрально-Східної Європи. Однією з цілей першого з’їзду (1335) було спільне протистояння претензіям західних сусідів.

Водночас спільність цілей закордонної політики, спільність історичного досвіду та географічна близькість спричинили появу нового регіонального утворення, названого після розпаду Чехословаччини Вишеградською четвіркою (Чехія і Словаччина).

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024