У Луцьку відбудеться виставка плакатів, присвячена Лесі Українці та Габріелі Запольській

17 Вересня 2021, 16:19
Галерея мистецтв 1943
Галерея мистецтв

Лучан та гостей міста запрошують на виставку плакатів, що відбудеться в Галереї мистецтв.

Про це Район.Історія повідомили організатори заходу.

Виставка конкурсних плакатів «Паралельні біографії: Габріела Запольська –Леся Українка» відбудеться 22 вересня в Галереї мистецтв, що на вулиці Лесі Українки, 24 а). Початок – о 17:00. 

Генеральне Консульство РП у Луцьку не могло не згадати постать польської письменниці Габріелі Запольської, яка народилась у Підгайцях на Волині, у 100 річницю з дня смерті. У світлі широкого відзначення 150-річчя з дня народження видатної української письменниці Лесі Українки з’явилась ідея порівняння їх творчості та мистецької діяльності. 

Читайте також: «Ніде моя душа не жила так щасливо, як на Волині»: що розповідають руїни маєтку Габріелі Запольської

Обидві письменниці змінили стереотипи своєї епохи, обидві внесли добре зрозумілий фермент у існуючі в той час правила не лише у мистецтві, але й у житті. Крім цього, вони обидві є сильними особистостями – жінками з Волині. 

«Якщо придивитися до життєвого й творчого шляху цих дивовижних жінок, то легко і добачити виразні паралелі, й віднайти кардинальні відмінності. Проте важливим і актуальним постає унікальний досвід буття вільної духом і свідомістю людини у тотально невільному світі. У рік подвійних пам’ятних дат двох видатних землячок, волинянок і громадянок світу Лесі Українки та Габріели Запольської варто згадати перейдене й створене ними» – йдеться у повідомленні.

Під час виставки будуть представлені роботи студентів художніх студій, художників та дизайнерів з України та Польщі, які долучилися до проведеного раніше конкурсу плакатів. Нагородження переможців відбудеться 21 вересня об 11 годині на руїнах маєтку Запольської в Прилуцькому.

Виставка і конкурс організовані Генеральним Консульством РП в Луцьку при співпраці з Академією мистецтв у Катовіце та громадською організацією «Платформа візуальних стратегій».

Читайте також: На радіо СіД FM Ірма Вітовська озвучила листи Лесі Українки

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024