Величне 150-ліття: в Острозькій академії презентували 14-томник Лесі Українки

17 Вересня 2021, 12:44
В Острозькій академії презентували 14-томник Лесі Українки ФОТО 1425
В Острозькій академії презентували 14-томник Лесі Українки

В Острозькій академії відбулася презентація 14-томника творів Лесі Українки, присвяченого 150-річчю від дня народження поетеси, драматургині, культурної діячки.

Над створенням цього видання працювали понад 7 місяців 28 провідних українських науковців, зокрема й викладачі Острозької академії: Світлана Кочерга й Олександра Вісич.

Читайте також: «Музей – це не лише експонати, його творять люди», – Анастасія Хеленюк

Із приводу цієї непересічної події члени академічної спільноти Волинського національного університету імені Лесі Українки приїхали з візитом в академію. 

«На мою думку, є дві причини, як нам вдалося виконати таку колосальну роботу за відносно короткий термін. Перша – ми несказанно любимо Лесю Українку, поважаємо її та дуже хотіли показати Україні й світові її справжню. Друга причина – це те, що в нас повірила Українська Держава, тому що почали ми готувати цей проєкт через рішення Верховної Ради України, яка виділила бюджет для цього проєкту на 2020 рік», – зазначив проректор з навчальної роботи та рекрутації Юрій Громик.

Під час презентації літературознавці розповіли про особливості роботи з рукописами, виклики та складнощі, які виникали. Також поділилися думками щодо роботи в галузі філології, власного призначення загалом.

«Філологи – це люди, місія яких – оберігати національну спадщину української мови та літератури й передавати свої знання нащадкам», – зазначив Сергій Романов, доктор філологічних наук, доцент.

Читайте також: На радіо СіД FM Ірма Вітовська озвучила листи Лесі Українки

 

Студентка 4 курсу української філології Оксана Швая поділилася враженнями від зустрічі.

«Презентація 14-томника творів Лесі Українки – це не просто прояв пошани до письменниці на 150-річчя, а великий внесок у вирі досліджень не тільки українських науковців. Робота над виданням примірників об’єднала найкращих лесезнавців країни, які вклали в працю свою душу. Неймовірно приємно, що серед них є викладачки Острозбкої академії, справжні знавці своєї справи – Світлана Кочерга й Олександра Вісич. Представники 14-томника поділилися досвідом, тим, що спонукало стати на шлях шукань у працях Лесі Українки і привідкрили завісу організації роботи над рукописами Лесі Українки, що є справді цінним», – зауважила студентка.

Світлана ЯНКЕВИЧ

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024