У Луцьку обговорили важливі питання охорони культурної спадщини Волині

15 Вересня 2021, 12:53
Робоча зустріч з питань культури 1495
Робоча зустріч з питань культури

На території Волинської області під охороною держави перебуває 1,5 тисячі об’єктів культурної спадщини. З них 150 – археології, 857 – історії, 30 – монументального мистецтва, 492 – містобудування і архітектури. Усі вони взяті на державний облік згідно з законодавством, що діяло до часу набуття чинності Закону України «Про охорону культурної спадщини».

13 вересня 2021 року представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування обговорили актуальні питання реалізації на теренах області національного проєкту зі створення реєстрів культурної спадщини. Про це повідомили на сайті Волинської ОДА.

За дорученням голови ОДА Юрія Погуляйка, участь у робочій зустрічі взяв помічник патронатної служби апарату облдержадміністрації Анатолій Костик.

За його словами, на сьогодні основними завданнями, які постають перед органами влади всіх рівнів в галузі культури є залучення до культурних цінностей і духовних надбань, створення умов для функціонування базової мережі закладів культури місцевого рівня, надання якісних культурних послуг для всіх верств населення.

«Усе це не можливо зробити без збереження об’єктів культурної спадщини, що знаходяться на території нашої області зокрема. Великий крок у напрямку збереження об’єктів культурного надбання зроблено завдяки програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво», – зазначив Анатолій Костик. 

 У Колодяжному активно тривають реставраційні роботи «Лесиних» будиночків». Окрім цього, на теренах області існує багато об’єктів культурної спадщини, які виявлені, але ще не перебувають у державному реєстрі та піддаються знищенню чи будь-якій зміні.

Читайте також: Триває реконструкція будинків Косачів у Колодяжному: на якому етапі ремонтні роботи

Начальниця управління культури, з питань релігії та національностей Ольга Чубара розповіла, що на обліку в державних органах охорони культурної спадщини перебуває понад 3 тисячі нововиявлених об’єктів. До Державного реєстру нерухомих пам’яток України занесено загалом 43 об’єкти культурної спадщини, з них – 17 пам’яток археології, 10 пам’яток історії, 2 – монументального мистецтва, 14 пам’яток архітектури місцевого значення.

Також Ольга Чубара повідомила, що в області налічується 20 історичних населених місць. Основною вимогою для таких населених пунктів є наявність історико-архітектурних опорних планів.

«Станом на 1 вересня розроблені та затверджені у встановленому порядку плани міст Луцька, Володимира-Волинського, Любомля, селища Олика. Розроблені, але не затверджені плани міста Ковель, селищ Луків і Голоби. Розробляються історико-архітектурні опорні плани міста Камінь-Каширський і селища Іваничі», – розповіла Ольга Чубара. 

«Разом з тим, не розроблено зазначену документацію для міст Берестечко, Горохів, Рожище, Устилуг; селищ Головно, Любешів, Ратне, Стара Вижівка, Турійськ, Цумань, Шацьк», – доповнила начальниця управління культури.

Читайте також: У Луцьку реставрують історичні пам'ятки: що вже встигли зробити

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024