У Володимирі вшанували пам'ять депортованих з Холмщини

12 Вересня 2021, 14:01
Переселенка з Холмщини Ніна Заклекта і нащадок холмщан Богдан Янович 1448
Переселенка з Холмщини Ніна Заклекта і нащадок холмщан Богдан Янович
Біля хреста пам'яті переселенців з Холмщини, який знаходиться на території церкви Віри, Надії, Любові у Володимирі відбулася панахида.  12 вересня її відслужив настоятель церкви отець Євген Рябець
 
Про це пишуть на сторінці Володимир-Волинського музею в фейсбуці.
 
Нащадок холмщан, науковий співробітник історичного музею імені О. Дверницького Богдан Янович виступив з історичною довідкою про ці події. Слово на вшанування депортованих українців сказала керуюча справами Володимир-Волинської міськради Ірина Лошенюк. Вона разом з головою міськрайонного товариства «Холмщина» Юрієм Грицюком поклала квіти до пам'ятного хреста.
 
Довідково:
Згідно з Постановою Верховної Ради України від 2018 року в нашій державі у другу неділю вересня згадують українців, які були примусово виселені з етнічних українських земель – Холмщини, Підляшшя. Лемківщини і Надсяння (їх ще називають українцями Закерзоння).
9 вересня 1944 року голова Польського Комітету Національного визволення Едвард Осубка-Моравський і голова Ради Міністрів УРСР Микита Хрущов підписали документ згідно з яким майже 500 тисяч українців з цих земель були примусово переселені у південно-східні території УРСР. У народі цих людей називають «забужанами», «забужняками». 
Вони пережили велику трагедію – назавжди покинули рідні прадідівські села, нажите майно, але душею назавжди залишилися з Холмщиною. Серед уродженців Холмщини й перший президент України, професор, історик Михайло Грушевський.
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024