У Рівному вшанували пам'ять депортованих з етнічних земель

10 Вересня 2021, 13:01
У Рівному вшанували пам'ять депортованих з етнічних українських земель ФОТО 2026
У Рівному вшанували пам'ять депортованих з етнічних українських земель

У Рівному вшанували пам'ять депортованих з етнічних українських земель у 1944-1946 роках. Захід провели 9 вересня біля пам'ятного знаку на перехресті вулиць Чорновола і Драгоманова. 

Про це пише Суспільне.

До підніжжя знаку поклали квіти, духовенство відслужили панахиду, а очевидці поділилися спогадами. Цього дня 77 років тому Радянський Союз та Польща домовилися про так званий «взаємний обмін населенням».

Обмін був примусовим і здійснювався за допомогою військових. Фактично, це було примусове переселення етнічних українців Холмщини, Підляшшя, Надсяння та Лемківщини до східних та південних областей нашої держави. За підрахунками Українського інституту національної пам'яті, воно стосувалося 700 тисяч людей.

Голова суспільно-культурного товариства «Забужжя» Петро Куделя повідомив, що товариство відвідує пам'ятний знак щороку протягом чверті століття і робитиме це, поки знак існуватиме.

«Це як символ нашої біди, яка не є локальною – Холмщини і Підляшшя, а всієї України. Це були українці на крайніх землях України біля Польщі, і наші предки за них воювали століттями, і тримали оборону проти інших чужинців. А комуністична влада одним пером зробила кордони і зробила долі людей», – сказав Петро Куделя.

Депортованому, засновнику організації «Товариство Холмщина» 87-річному Григорію Косюру тоді було десять років.

«В селі якась така метушня була – люди, машини, війська. Темні ночі, неспокій, люди переживають: куди ми поїдемо, чого їдемо, хто нас буде там приймати? Страшно», – розповів Григорій Косюр.

Читайте також: Підлітки досліджували городище у Рівному

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром