Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» присвятив спецномінацію національно-визвольній боротьбі

07 Вересня 2021, 14:09
Могила братська Січових стрільців та громадян, розстріляних НКВС. Володимир-Волинський 1288
Могила братська Січових стрільців та громадян, розстріляних НКВС. Володимир-Волинський

Цьогоріч, в межах української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» відбудеться спеціальна номінація «Пам’ятки національно-визвольної боротьби». Вона пройде за підтримки Українського інституту національної пам’яті.

Про це повідомили на сайті фотоконкурсу.

Мета спецномінації – привернути увагу до об’єктів нерухомої культурної спадщини України, які мають стосунок до національно-визвольної боротьби ХХ століття, а також до тих пам’яток, що спорудили для вшанування цієї боротьби. Мова йде про власні світлини, які зробили учасники, а не про історичні.

У фокус спецномінації потраплять світлини із зображенням пам’ятників та меморіальних дошок учасникам національно-визвольної боротьби; будівель, пов’язаних із їхньою діяльністю; місць поховань тих, хто полягли в боротьбі за незалежну українську державу.

Список пам’яток, що пропонуються для участі у спецномінації, можна переглянути за цим посиланням.

Читайте також: Вояки армії УНР: чи пам’ятає про них Волинь

«Цього року завершується цикл відзначень сторіччя подій Української революції 1917–1921 років. Це одна з причин, чому Інститут радо підтримує проєкт, спрямований на збільшення кількості та поліпшення  візуального контенту про національно-визвольну боротьбу. Адже наявність образів, конкретних зображень  робить історичні події ближчими, а відтак пам’ять про них більш живою. Вітаємо, що саме цей фокус був обраний цього року для української частини міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Закликаємо громадян брати участь у конкурсі, долучатися до наповнення вільної енциклопедії, адже це має не лише теоретичну та пізнавальну користь, але допомагає краще зберігати й опікуватися  пам’ятками та похованнями учасників національно-визвольної боротьби XX століття. І звісно, активне звернення  співгромадян та громадських ініціатив до теми збереження та відновлення національної пам’яті – це та позитивна співдія якої Інститут прагне, яку намагається максимально розвивати та яка є запорукою формування  спільних і чесних  наративів про наше минуле», – зауважив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Для того, щоб узяти участь у спецномінації, потрібно:

  1. Перейти на сторінку спецномінації у Вікіпедії.
  2. Створити або увійти у свій акаунт у Вікіпедії (при реєстрації треба вказати дійсний e-mail).
  3. Знайти пам’ятку у списках пам’яток спецномінації. У кожної пам’ятки є власний ідентифікатор (ID).
  4. Завантажити фото пам’ятки прямо з переліку: знайдіть у списках рядок із потрібним об’єктом, і в останній колонці натисніть на посилання «[Завантажити фото]» або «Завантажити ще фото».

 

Читайте також: У Волинський краєзнавчий музей передали архів оунівця Михайла Чигрина

Читайте також: П'ять текстів про УПА від Район.Історія, які варто прочитати

У межах спецномінації будуть враховуватися і ті об’єкти, які мають охоронний статус, і ті, які цього статусу ще не отримали. Конкурсні списки не є повними, і пропозиції з доповнення списків можна надсилати на пошту організаційного комітету [email protected] або писати на сторінці обговорення самого списку пам’яток у Вікіпедії. 

Потрібно обов’язково вказати назву населеного пункту (район, область), де розташований об’єкт, щоб організатори змогли доповнити списки. Також вказати, якщо є якась додаткова інформація про нього – координати, публікації у ЗМІ тощо.

Переможцями стануть автори найкращих фото за оцінками спеціального журі, до якого ввійдуть експерти, запропоновані Українським інститутом національної пам’яті. 

Читайте регламент конкурсу та відповіді на часті питання. Покрокову інструкцію участі можна переглянути тут.

Новини та історії про конкурс – у блозі фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Якщо виникнуть питання, звертайтеся за контактами.

Читайте також: Перстень коханої як символ розлуки: історія кохання оунівців з Жидичина

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024