У Луцьку презентували фотопроєкт «Леся і лучани»

03 Вересня 2021, 17:22
Фотовиставка 1922
Фотовиставка

У Луцьку відбулась презентація  фотопроєкту «Леся і лучани».

Про це йдеться в сюжеті «Суспільного».

Презентація фотопроєкту «Леся і лучани» відбулась у луцькій Галереї мистецтв. Автор світлин – луцький фотохудожник Віктор Чухрай розповів, що виставку приурочили до 150-річчя від дня народження Лесі Українки та з нагоди Дня міста.

Фотовиставку організували в рамках арт-проєкту «Лесиними стежками».

Основна частина виставки – це світлини містян, які жили у Луцьку в другій половині ХІХ століття. З цими людьми, каже автор експозиції, могла зустрічатись родина Косачів, коли жила в обласному центрі Волині.

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

«Обличчя цих молодих лучан, таких як Леся Українка і трохи старших, гімназистів, вони дуже такі благородні. Вони були всі не з простих людей, тому що не всі в ті часи могли собі дозволити фотографію», – розповів Віктор Чухрай.

Автор готувався до виставки пів року – ходив у музей, шукав старі світлини, фотографував їх. Потім ретушував та друкував на великоформатних аркушах.

Читайте також: Історичні світлини Лесі Українки та її оточення у барвах

«Коли пан Віктор почав навідуватись в музей, відбирати фотографії для свого проєкту, хотілося ділитися, розповідати все, що я знаю. Слухати, що знає він», – каже наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Людмила Завада.

Окрім портретів, на виставці представлені декілька сучасних пейзажів. Фотопроєкт «Леся і лучани» можна оглянути у Галереї мистецтв упродовж місяця.

Читайте також: Як КДБ зірвав весілля племінника Лесі Українки з внучкою Івана Франка

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024