У Ратному запрацювала міжнародна виставка

03 Вересня 2021, 11:16
У Ратному запрацювала міжнародна виставка 2319
У Ратному запрацювала міжнародна виставка

У приміщенні Публічної бібліотеки Ратнівської селищної ради презентували виставку «Захистимо пам'ять: меморіалізація місць масових поховань часів Голокосту в Україні».

Презентація, присвячена до Міжнародного дня пам’яті початку Другої світової війни, відбулася у четвер, 2 вересня, про це Район.Ратне повідомляє координаторка проєкту Оксана Сущук.

Участь у заході узяли представники місцевих органів самоуправління Людмила Гаврилюк та Віра Чернуха, випускники освітніх програм з вивчення історії Голокосту, місцеві вчителі історії, директори шкіл, краєзнавці, журналісти, директор Кортеліського музею Микола Михалевич, представник іудейської громади та юрист Ліги захисту євреїв Вахтанг Ашортія, волинський екскурсовод та блогер Андрій Павляшик, представниці «Ротарі клубу Волинь Прайд» Наталія Павліха та Юлія Ємельянова, які активно заявляють про підтримку таких соціально-історичних проєктів.

Вахтанг Ашортій подякував усім присутнім за внесок, які вони роблять, щоб зберегти пам’ять про загиблу єврейську громаду у своїй місцевості

Оксана Сущук розповіла, що міжнародний проєкт «Захистимо пам’ять – Мережа пам’яті» має на меті облаштування забутих масових поховань євреїв, ромів як місць пам’яті та інформації.

Читайте також: «Захистимо пам'ять»: у Берестечку презентували виставку українсько-німецького проєкту

Нагадаємо, завдяки фінансуванню Міністерства Закордонних справ Німеччини під патронатом Фонду Меморіал вбитих євреїв Європи (місто Берлін) у тісній співпраці з Українським центром вивчення історії Голокосту, поблизу селища Ратне, на території села Прохід у 2015 році відкрили Меморіал жертвам Голокосту – вбитим єврейським жителям громади.

«Успішність реалізації такої ініціативи вшанування пам’яті жертв Голокосту, подальша підтримка його місцевою громадою, учнями та вчителями місцевих шкіл, музейниками-дослідниками, в тому числі з Ратнівщини, сприяло подальшому розвитку проєкту в інших регіонах України», – зауважила Оксана Сущук.

Оксана Сущик розповідає гостям про виставку
Оксана Сущик розповідає гостям про виставку

Оксана Сущик розповідає гостям про виставку
Оксана Сущик розповідає гостям про виставку

Читайте також: На Володимирщині вшанували пам’ять жертв Голокосту

Проєкт триває, і перейшов у фазу освітньої та виставкової діяльності. Підготовлена виставка передусім демонструє європейський підхід в реалізації проєктів вшанування жертв війни на прикладі створення місця пам’яті жертв Голокосту і геноциду ромів.

Також координатора заходу зауважила, що у 2021 році до Фонду за грантову  підтримку звернулося вже понад 40 ініціатив з різних куточків нашої держави, серед них і облаштування місця пам’яті у селі Самари, де чи не єдине в Україні місце масового поховання не лише єврейських жертв нацизму, а й місцевих українських рятівників. Початок його облаштування та дослідження розпочав вже нині покійний місцевий краєзнавець Володимир Онищук.

Читайте також: Що потрібно знати про Голокост, місця пам'яті та меморіалізацію

«Ми сподіваємося, що спільними зусиллями та за допомогою отриманого досвіду, проєкт в Самарах буде реалізований і стане новим об’єктом культурної спадщини нашої держави», – підкреслює Оксана Сущук.

Наприкінці презентації, модераторка подарувала книги для бібліотеки, подякувала гостям за присутність та запросила усіх охочих взяти участь у церемонії вшанування жертв Голокосту на Меморіалі в селі Прохід.

Читайте також: П'ять текстів про Голокост від Район.Історія, які варто прочитати

Захід відбувся за сприяння Ратнівської селищної ради під патронатом Фонду Меморіал вбитих євреїв Європи (місто Берлін) та підтримки ГО «Ротарі клубу Волинь Прайд» та за участі представників іудейської громади з Ізраїлю.

Читайте також: Рівнянка однією із перших у світі здобула звання Праведниці 

Гості виставки
Гості виставки

Виставка
Виставка

Виставка
Виставка

Виставка
Виставка

Виставка
Виставка

Виставка
Виставка

Читайте також: Ратне на 85-річних світлинах американки

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром