Біля Луцька знімають документальний фільм «Українське підпілля на Волині»

29 Серпня 2021, 14:20
«Українське підпілля на Волині» 3025
«Українське підпілля на Волині»

У селі Рокині тривають знімання документального проєкту «Українське підпілля на Волині». До створення стрічки залучили реконструкторів та істориків. Про це пише Суспільне.

Стрічку глядачі зможуть побачити вже у вересні в ефірі регіональних телеканалів Суспільного мовлення. У документальному проєкті запланували відзняти чотири серії. Перед написанням сценарію та початком знімань режисер Сергій Шараєвський консультувався з істориками, шукав світлини, які збереглися до нашого часу.

«Це будуть дві жіночі історії і дві чоловічі. Це прості люди, яких у свій час зачепила війна. Вони були патріоти і вони кожен по-різному взяли участь у підпільній боротьбі. У протистоянні з військами НКВС, німецькими військами», – розповідає Сергій Шараєвський.

Участь у зніманнях беруть кілька десятків акторів. 35-річний Михайло Курдельчук за професією вчитель інформатики. В документальній стрічці виконує роль вояків УПА та НКВС.

Читайте такожЗа романом Івана Корсака знімуть художній фільм

«Ти себе відчуваєш тією частиною історії, яка захищала дійсно долю простих мирних жителів, яка боролася за вільну і незалежну Україну. З чимось споріднює з тими вояками, які воюють зараз на сході. Вони там теж боронять нашу державу», – розповів Михайло Курдельчук.

У документальному проєкті беруть участь реконструктори з Рівного, Києва, Луцька та інших міст. Вони відтворюють бої. 

«Це – тривалий процес, який вимагає чимало досвіду і зусиль. Зараз частина учасників нашої групи у формі бійців Третього рейху, які у фільмі виконують свої функції. Вчора ми знімали 1947 рік, там вже були воїни УПА, воїни НКВС», – розповідає керівник військово-історичної групи «Азимут» Володимир Патрай.

Кожна серія документального проєкту «Українське підпілля на Волині» триватиме 26 хвилин. В ефірі регіональних телеканалів Суспільного мовлення щомісяця транслюватимуть по одній історії.

Читайте також: Шопен у стінах ГаРмИдЕр ангар-stage: відбувся другий день фестивалю художніх фільмів у Луцьку

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024