Праведник народів світу із Волині відзначив 84-річчя

13 Серпня 2021, 13:03
Петро Іванович Масло 1469
Петро Іванович Масло
Петро Масло – один із небагатьох донині живих волинян, який нагороджений званням Праведника народів світу. Це офіційне звання держави Ізраїль на знак вдячності та шани тим, які з ризиком для власного життя рятували євреїв у роки Другої світової війни.
 
Про це пише голова Волинської обласної ради Григорій Недопад на сторінці у фейсбуці.
 
Петро Масло ризикуючи собою, рятував життя двох єврейських дівчаток. Через хворобу чоловіку важко розмовляти, тому історію порятунку переповіла його дружина Галина Павлівна. Відомо, що Праведниками також були й батьки Петра – Іван і Текля
«Вони тоді жили на Львівщині. По сусідству німці розстріляли багатодітну єврейську сім’ю, а двом дівчаткам якось вдалося вціліти. То Петрові батьки забрали їх до себе і переховували то в льосі, то на горищі і, навіть, у діжках. А малому Петькові доручили спостерігати, чи не йдуть у село німці і зразу попереджати про це», – розповіла дружина Галина.
Згодом врятованим Розі та Байлі дістали документи з українськими іменами та перевезли у безпечніше місце. Вони багато років підтримували зв’язок з рятівниками – листувалися, кілька разів бачилися, попри те, що жінки вже мешкали в Канаді. 
 
 
Після смерті Івана і Теклі вони звернулися до уряду Ізраїлю із клопотанням надати звання Праведника світу також і їхньому синові Петрові.
 
«Нещодавно мав за честь привітати із 84-м Днем народження особливу людину – Петра Івановича Масло. Під час зустрічі побажав Петрові Івановичу здоров’я і довголіття і вручив подарунки не тільки від себе, але і від ізраїльської сторони. Зберегти пам’ять і про надлюдську мужність, і про нелюдську жорстокість дуже важливо.
І не тільки з огляду на минуле, але й задля майбутнього. А рятувати інших в умовах нацистських жахіть і ризику життям – мужній та героїчний вчинок. Варто пам’ятати про такі події, шанувати людей, які вселяють віру в людство і в добро», – написав Григорій Недопад.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024