Що планують зробити в Олицькому замку

05 Серпня 2021, 14:24
Олицький замок 2224
Олицький замок

Олицький замок – сьомий заклад, який перебуває на балансі Волинського краєзнавчого музею. Нині пам'ятка під опікою музею і Волинської облради. 

Про це пише Перший.

«Надзвичайно складно мати цих шість об’єктів. Йдеться про обласний краєзнавчий музей, музей Волинської ікони, художній музей, музей Луцького братства у Луцьку, Колодяжненський музей у колишньому маєтку Косачів, Затурцівський музей у колишньому маєтку Вячеслава Липинського. Крім того, що треба щоденна робота (виставки, події, заходи), там ламаються крани, горять лампочки, сиплеться десь штукатурка. І тут – Олика. …З іншого боку – це почесно. Може, пафосно, але так є. Цей заклад мав бути на балансі установи культури, щоб мати можливість рухатися далі», – розповідає директорка краєзнавчого музею Оксана Важатко.

Майно охороняють. У двір замку охоче пускають туристів. Площа забудови – 4, 407 метрів квадратних. Територія – 2,7 га. Позаяк наразі на території, окрім охорони, немає працівників, немає каси, то в музеї запровадили можливість платити за вхід онлайн – на сайті краєзнавчого музею. 

Інший варіант – купити квиток у Луцьку, безпосередньо в музеї, а тоді у зручний час поїхати з ним у замок. Вартує це 20 гривень.

Читайте також: Фестиваль «Олицька переберія» презентував туристичний потенціал містечка

«Туристи, які приходять зараз у замок, можуть бачити лише його стіни зовні і територію самої резиденції. У приміщення поки доступу немає. Наразі ці стіни у такому стані, що велич Радзивілів видно зовні, а коли ми заходимо всередину, ми потрапляємо у таку собі пострадянську лікарню. Тим паче, що коли там ще був персонал, це все виглядало більш-менш доглянутим. Нині це все не дуже привабливе. У нас є ідея запровадити тематичні екскурсії і таки проводити їх у замку. Це буде фіксована група у певний час. Але ще ми на стадії вагання», – зауважує Оксана Важатко.

Зараз музей активно працює над проектно-кошторисною документацією. Це для того, щоб «пострадянська лікарня» мала шанси на більше, ніж просто бути локацією для фестивалів і збирати туристів, які зголошуються на 20 гривень, щоб побачити поки дуже містичні стіни резиденції князів Радзивилів. 

Читайте також: Туристична Олика в міжвоєнному путівнику по Волині

Оксана Важатко
Оксана Важатко

Повна вартість проекту – 2,2 млн гривень. 250 тисяч гривень виділили з обласного бюджету на наукові дослідження, що передують підготовці документації.

Проблема відродження Олики згуртувала різні структури й багатьох людей. Попри це, курс на відродження Олики (в тому числі й замку) можна назвати дещо хаотичним – досі немає людини чи структури, яка єдина координує всю роботу.

28-29 жовтня на Волині планують провести чергову подію, що має скоординувати зусилля з відродження спадщини Радзивілів. Йдеться про науково-практичну конференцію з історії, відродження, музеєфікації і реставрації Олики. 

Читайте також: Запрошують до участі в конференції про Олику в європейській історії

Оксана Важатко сподівається, що конференція дасть можливість сформувати робочу групу з напрацювання стратегії розвитку Олицького замку, яка й координуватиме цю роботу до реставрації.

В Олиці також мають намір облаштувати так званий тимчасовий музей історії містечка. Наповнити його планують експонатами, які зібрали краєзнавці. Розташувати його хочуть в одній із зал замку. Паралельно у селищній раді планують мати свого екскурсовода, запровадити катання на човнах радзивилівськими ставками.

Читайте також: Перша жінка-лікарка з Речі Посполитої лікувала Радзивілла «Рибоньку»

Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Ірина КАБАНОВА

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024