Середньовічні танці, театр на ходулях та мандрівки в минуле: 10 дивовиж Торчинського ярмарку

26 Липня 2021, 18:00
Торчинський ярмарок 1785
Торчинський ярмарок

Волинян запрошують на театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок». Подія відбудеться у суботу, 31 липня, на центральній площі селища Торчин. Про це повідомляють організатори.

На гостей чекають середньовічні фарси, театралізовані дійства, пересипані розповідями про місцеву історію, танці, ремісничі видовиська, квести й фотосесії, багато музики, бувальщини й побрехеньок. А ще – великий ярмарок за участі майстрів народних ремесел та виробників харчової продукції нашого регіону.

Читайте також: Оголосили програму «Торчинського ярмарку»

Пропонуємо до вашої уваги підбірку дивовиж Торчинського ярмарку.

1. Театр «ГаРмИдЕр» і дитяча театральна майстерня «ДогориДриґом» створять атмосферу Торчина XVI-XVII століття.

Із гостями спілкуватимуться та знайомитимуть із усіма фестивальними подіями такі персонажі як: війт Якуб, шинкарка Азазка, місцева ткаля Стефанія, кат Ясько та інші. Проголосять новину про надання Торчину Магдебурзького права вийде сам Сигізмунд.

Також лицедії театру зіграють традиційні для того часу веселі фарс та інтермедію і театралізують сказання про Торчин авторства Єжи Язвінські. Діти зможуть зіграти разом із середньовічними персонажами у давні ігри і взяти участь у спеціально розробленій для фестивалю грі-блуканці «Три міхи солі».

2. Родинне перевесло – аматорський народний колектив з села Веселе. Складається він із 18 учасників-односельчан, яких об'єднує не лише пісня, а й тісні родинні зв'язки. Серед репертуару колективу відомі народні і місцеві пісні, які знають тільки на Волині. Окрім того, Родинне перевесло збирають та відтворюють давні обрядові дійства (маївка, косовиця тощо). Їхні співи потрапляють глибоко в душу, викликають усмішки та бажання підспівувати і підтанцьовувати
 

3. Київський вуличний театр «Хайлайтс», який вже понад 10 років тішить глядачів в Україні, Польщі, Німеччині, Південній Кореї та ще в багатьох країнах. Крокуючи вулицями, ці актори викликають інтерес, захоплення і відчуття радості у кожного. Цікавий факт: Олександр Свєтляков, керівник театру, є рекордсменом України за сходження на Говерлу на ходулях. 

 

4. Андрій Ляшук – реконструктор лірницької традиції, яка проіснувала на Волині найдовше у порівнянні з іншими регіонами України (аж до 1960-х років).  Він грає на багатьох етнічних інструментах: сопілка, флейта, лігава (поліська трембіта), баглама (кримськотатарський струнний інструмент) та ліра. 

Лірництво – це не лише музика, а давня традиція нашого народу. Розвиток лірництва припадає ще на ХVII століття, знання та пісні передавали строго від вчителя учневі, а лірники мандрували між містами та ярмарками. Вважалося, що на сім’ю, до якої приходив лірник, чекало благословення.
 

5. Заслужений народний ансамбль пісні і танцю України «Колос» закрутить-затанцює та налаштує на ярмарковий настрій. Цей аматорський колектив був заснований ще у 1951 році у Торчині. З того часу об'їздили з гастролями заледве не пів світу, отримали народне та державне визнання, збільшився колектив, розширили репертуар.

6. Дім історичного танцю «ТАРТАН» з міста Ужгород, який вже понад чотири роки підкорює відомі середньовічні фестивалі України своєю запальною енергетикою. Команда складається з шести дівчат-подруг, які протягом років віднаходять забуті танці свого краю, України та Європи. До речі, назва Тартан означає шотландську клітинку.

Дівчата на Волинь приїдуть зі своїми історіями. Адже Карпатський регіон має особливість – він перебував у складі багатьох держав і знаходився під впливом різних культур. Дім історичного танцю «ТАРТАН»  зібрав цікаву добірку старовинних танців, які волиняни ще точно не бачили: румунські, кельтські, італійські, німецькі, карпатські та навіть балканські.
 

7. Мандрівки в минуле з Тетяною Яценко-Блаженко та Олександром Мельником
 
Під час історичних лекцій та екскурсій гостям розкажуть, що ж такого сталося майже 500 років тому, як розвивалася ідея ярмаркування, яким був сам Торчин і околиці. Будуть і легенди, і перекази, історичні факти та згадки, і не без оповідок про життя місцевих жителів. Також обіцяють мандрівку у музей імені Григорія Гуртового, де зберігаються цінні монетні скарби, які були знайдені в Торчинській громаді. 
 

8. «ЯРРА» – унікальний український музичний гурт, що працює у жанрі «Синтез етнорок». Пісні гурту – це, без перебільшення, етнічні музичні картини, натхненні історією, побутом слов'ян, казками та стародавніми легендами. Цікавий факт про гурт – це практично одна музична родина Пустирєвих (мати, батько, двоє їхніх дітей та найкращий друг родини).

За більш ніж 15 років «ЯРРА» зібрали кращі образи та традиції української культури, побували на численних фестивалях і конкурсах, випустили три альбоми.
 
 

9. Український театрально-музичний гурт «YAGОDY» зі Львова представить глядачам музично-театральний перформанс. Гурт працює в напрямку етнодрами. «YAGODY» прагнуть популяризувати українську народну пісню завдяки балканським та іншим екзотичним мотивам. 

Важливу складову в їхній музиці займає театр, оскільки усі учасниці гурту є, в першу чергу, професійними актрисами. Усі музичні твори колектив аналізує за драматургічним принципом та ретранслює як виставу на одну дію (акт).

 

 

10. Великий ярмарок за участі майстрів народних ремесел та виробників харчової продукції з Великої Волині.

Ви зможете відвідати гончарне містечко, повчитися у майстрів давнім ремеслам, придбати вироби з рогози, джгуту, дерева; а на ярмарковій площі – обрати меди й медові напої, сири, м’ясо-ковбасні вироби та хлібо-булочні.
 
#підтриматилокальне – якраз про фестиваль в Торчині. А для тих, хто хоче куштувати тут і зараз – напрямок до гільдії корчмарів, тобто фудкорту. 
 
Сторінка фестивалю за посиланням.
 
Організовують фестиваль ГО «Мистецьке об'єднання «Стендаль» та Торчинська селищна рада. Проєкт реалізовується у рамках партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму та за підтримки бізнесу - компанії Nestlé та ініціативної групи виробників «Багатий Бодня». Театралізація дійства - незалежний театр «ГаРмИдЕр».
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024