Юнак із Дубенщини малював для оунівського підпілля плакати та лозунги

16 Липня 2021, 16:48
Василь Олійник 2159
Василь Олійник

За любов до малювання та України волинянина покарали 10 роками сталінських таборів.

Історію про художника-самоука з Дубенщини, якого 1946 року арештувало МДБ за зв'язки з ОУН, — розповів на своїй фейсбук-сторінці краєзнавець Анатолій Василюк.

«Півтора року тому, в архіві СБУ, мені до рук попав дуже цікавий оперативний звіт Вербського РВ МДБ — про виявлення та затримання підозрюваного в малюванні плакатів та лозунгів націоналістичного характеру в 1946 році. Ним виявився житель села Миньківці (тепер Дубенського району) Олійник Василь Тимофійович 1928 р.н.» — пише краєзнавець.

Це його зацікавило, тож нещодавно він з'їздив у село, де народився та проживав Василь Олійник. Зустрівся там з дружиною Олійника Галиною, яка і розповіла йому історію життя свого нині вже покійного чоловіка.

«Народився хлопчина дуже здібним до малювання.З малих літ він дивував рідних, вчителів та жителів села своїм вмінням. У роки воєнного лихоліття на замовлення підпільників ОУН Василь малював лозунги, агітплакати та інше. Ці його роботи повстанці розвішували по селах району в часи німецької та пізніше радянської окупацій. На одній з карикатур, яку хлопці вивісили в селі Шепетин, було зображено Сталіна чортом, з надписом: "Дядько Сталін, дайте мила, бо вже воші мають крила!" В 1946 році більшовики з допомогою агента "Рая" вийшли на слід художника. На той час він навчався в лісотехнікумі села Білокриниця та одночасно обіймав посаду секретаря сільради с. Миньківці. Два роки слідства в Дубенській в'язниці та вирок: 10 років таборів... Покарання пан Василь відбував на Колимі. Але і в таборах талант художника допоміг хлопцеві вижити. Випадково начальник табору помітив, що хлопець щось малював... Після того його з лісоповалу перевели на роботу в табірному клубі. Через 8 років ув'язнення Василь попав під амністію і в 1954 році, після смерті Сталіна, повернувся додому. Після таборів працював на торфопідприємстві в селі Студянка, пізніше в колгоспі с. Берег. Одружився, народилося троє доньок», — розповідає Анатолій Василюк.

До кінця свого життя, закінчує розповідь краєзнавець, Василь Олійник зберіг любов до малювання та до України.

Помер художник-самоук 2011 року, похований у рідному селі.

 

Василь Олійник (ліворуч) на Колимі
Василь Олійник (ліворуч) на Колимі

Галина та Василь Олійники
Галина та Василь Олійники

Одна з картин Василя Олійника
Одна з картин Василя Олійника

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024