Декомунізація: чому не можуть прибрати стелу у центрі Рівного

12 Липня 2021, 13:06
Стелла у центрі Рівного 2613
Стелла у центрі Рівного

П'ятикутні зірки і п'ять прізвищ з декомунізаційного списку Українського інституту національної пам'яті досі знаходяться на стелі у центрі Рівного

Виконати відповідний закон, який вступив у дію ще п'ять років тому, завадив статус пам'ятки місцевого значення. Як і у випадку з пам'ятниками Олеко Дундичу та Михайлу Богомолову. Однак, це питання профільне управління все ж хоче зрушити з мертвої точки. Про це пише Суспільне.

Історик Андрій Жив'юк оцінює стан стели у центрі Рівного. Розповідає: від неї відпадають шматки, об'єкт є аварійний і може нести загрозу для подорожніх.

Андрій Жив
Андрій Жив

«А щодо навантаження того ідеологічного... Мені дуже дивно, що в рік 30-річчя української незалежності в Рівному, на західній Україні, де загинули сотні тисяч людей і за цю незалежність віддали свої життя – стоїть стела посеред міста», – додає Андрій Жив'юк.

У списку тих, хто підпадає під декомунізацію – Ватутін, Медведєв, Кузнєцов, Новак та Приходько. Серед елементів також і п'ятикутна зірка. Вона також, за словами Андрія Жив'юка, потребує демонтажу.

«Стела Героїв Радянського Союзу» обліковується як пам'ятка історії місцевого значення. Саме тому її не демонтували п'ять років тому, одразу після прийняття закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», – пояснює завсектору збереження культурної спадщини обласного краєзнавчого музею Олексій Черницький.

Олексій Черницький
Олексій Черницький

Стела створена у 1964 році, в 70-му її включили до переліку пам'яток і взяли на облік. У 1983 році її реконструювали й після цього на ній додалися прізвища героїв, – каже Олексій Черницький.

Варіант 83-го року – це залізобетон, гранітні плити і наклеєні букви, які протягом десятиліть відпадали.

«І, наскільки я знаю, сучасний варіант він теж потребує ремонту. І, мабуть, цей ремонт треба зробити перед тим, як зняти з обліку і відповідно демонтувати. Тому що навіть у випадках, якщо нам щось не подобається чи не відповідає сучасному стану речей, все одно законне поводження з пам'ятками є «альфа» і «омега» пам'яткою охоронної роботи», – додає Олексій Черницький.

Історик Андрій Жив'юк вважає, що стелу у Рівному досі не демонтували не лише через статус пам'ятки і її захист Законом «Про охорону культурної спадщини».

«Цей об'єкт стоїть на обліку в Міністерстві культури. Тому там потрібні погодження відповідні. Але не було політичної волі. І це основне, як на мене, бо якби була політична воля в нашої міської влади, обласної влади – на рівні держави, давно це питання було б вирішене і закрите», – додає Андрій Жив'юк.

Наразі управління культури і туризму Рівного таки ініціювало розгляд цього питання на консультативній раді з питань охорони культурної спадщини, яка діє при облдержадміністрації. Окрім стели у центрі Рівного, мають вирішити також долю пам'ятників Олеко Дундичу і Михайлу Богомолову в Рівному.

Відновлення бути не може, – кажуть в управлінні культури Рівного.

Юрій Фаєвський
Юрій Фаєвський

«Задача йде така, щоб ми прийшли до сучасного погляду на ці події. І по Богомолову, і по Дундичу, і по стелі Героїв Радянського Союзу. Ми звертаємося до консультативної ради не тому, що хтось щось там пошкодив. В нас рішення давно було прийнято і давно визріло, але зараз якраз прийшов той час, коли консультативна рада на порядку денному буде розглядати це питання», – коментує головний спеціаліст управління культури і туризму Рівного Юрій Фаєвський.

Засідання консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, яка діє при облдержадміністрації, зі слів Юрія Фаєвського, має відбутися у середині липня.

Читайте також: Кабмін України затвердив порядок виплат компенсацій реабілітованим особам

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024