На Дубенщині 70 років тому п’ятеро оунівців вступили в нерівний бій з опергрупою МДБ

11 Липня 2021, 14:24
Село Судобичі 1768
Село Судобичі

Оточені чисельнішим ворогом підпільники не здалися, а мужньо стали до нерівного бою.

9 липня минуло 70 років, як у селі Судобичі Вербського (тепер Дубенського) району відбувся бій підпільників ОУН з опергрупою Вербського РВ МДБ. Про це розповідає на своїй фейсбук-сторінці  Анатолій Василюк.

«П'ятеро повстанців: районний провідник ОУН «Юрко» (Ярмолюк Степан) із с.Залужжя, підрайонний провідник ОУН «Максим» (Бронський Степан) із с.Стара Носовиця та троє повстанців «Грім»,«Місяць»(Кузеренко), «Калина» (Ткачук Степан) із села Сапанівчик — зупинилися на відпочинок у клуні місцевого жителя, якого вони вважали надійним. Але він вже був завербованим агентом МДБ під псевдонімом «Биков». Він і повідомив телефоном у с.Верба, в РВ МДБ, про місцеперебування хлопців. Терміново в с.Судобичі виїхала опергрупа  в складі 34 чоловіка, яку очолив начальник Вербського МДБ майор Кутіцин. Подвір'я було оточено, та хлопцям було запропоновано здатися, вони відмовилися, зав'язався бій», — пише Анатолій Василюк.

Трьом повстанцям, зазначає далі він,  Юрку, Максиму та Кузеренку вдалося прорватися з оточення в бік села Плоска. А двоє хлопців, що їх прикривали, загинули. Загиблими виявилися мешканці села Стара Миколаївка, члени ОУН: «Місяць» — Петровський Михайло Васильович, 1931 р.н. (бувши пораненим, застрілився) та «Грім» — Гаврилюк Олексій Миколайович, 1929 р.н. 

Повстанці ж убили начальника Вербського РВ МДБ майора Кутіцина, смертельно поранили його заступника, підполковника Мілова, та важко поранили молодшого сержанта Соколова

 

Повстанець
Повстанець "Місяць"- Михайло Петровський

"Грім"- Олексій Гаврилюк (у підлітковому віці)

Місце в селі Судобичі,де 70 років тому відбувся цей бій
Місце в селі Судобичі,де 70 років тому відбувся цей бій

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024