У Сарнах провели науково-практичну конференцію про творчість поліського письменника Бориса Шведа

11 Липня 2021, 10:57
Науково-практична конференція 2134
Науково-практична конференція
Використовуючи інновації, організатори намагалися привернути  увагу учасників конференції до унікальних сторінок Полісся.
 
9 липня 2021 року в Сарненському історико-етнографічному музеї відбулася науково-практична конференція «Борис Швед та його Полісся», присвячена 115-річниці з дня його народин. Про це розповідається на фейсбук-сторінці музею.
 
Організаторами заходу були Сарненський історико-етнографічний музей та Громадська організація «АРТ-МЛИН», співорганізатором — управління культури туризму, молоді та спорту Сарненської міської ради. Конференцію підтримали Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України, викладачі вишів, Рівненська Мала академія наук учнівської молоді, викладачі та студенти Сарненського педагогічного коледжу, краєзнавці, освітяни, бібліотекарі та колеги-музейники з Рівненського обласного краєзнавчого музею Алла Українець, Галина Данильчук, Олена Семенович, директорка Ковельського історичного музею Маргарита Матвійчук, директорка Дубровицького історико-етнографічного музею Наталія Ващишина, директорка музею Національний університет водного господарства та природокористування Єва Філіпович.
 
Використовуючи інновації, зазначається в дописі, організатори  намагалися привернути увагу учасників конференції до унікальних сторінок  Полісся.
 
«Борис Швед – письменник, котрий народився і проживав у Сарнах. Його повість «Поліщуки» відкрила всьому світові незвичайну колоритність свят і буднів поліської глибинки. Він  оповісник селянських реалій. Адже, як стверджують науковці, значення повісті неоціненне, тому що це твір про поліське село 20-30-х років ХХ століття. Досить талановито й правдиво у своїй повісті Борис Швед описує картини з життя поліського села», — пишуть музейники Сарн
.
Конференція мала на меті розширити знання про Полісся його свята та будні, життя та побут, звичаї та обряди. 
 
З вітальними словами до учасників конференції звернулися голова Сарненської міської ради Руслан Серпенінов, народний депутат Верховної Ради України Сергій Євтушок, ректорка Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Алла Черній, голова Рівненської організації НСПУ Ірина Баковецька-Рачковська.
 
Робота конференції розпочалася з монологу «І думає собі Касіяниха…» — з новели Василя Стефаника «Гріх» у виконанні директорки музею Вікторії Дашко і подальшими тезами до статті «Трагічна доля жінки в повісті Бориса Шведа «Поліщуки» та новелі Василя Стефаника «Гріх».
Наукова співробітниця Рівненського обласного краєзнавчого музею   Алла Українець розповіла про традиційний одяг Рівненського Полісся, викладачка Сарненського педагогічного коледжу  Олена Левшунова висвітлила тему «Народознавчий аспект у паралельному зіставленні роману Уласа Самчука «Волинь» та повісті Бориса Шведа «Поліщуки», священник-краєзнавець Павло Дубінець із села Морочне Вараського району говорив про «Нобельське Євангеліє: історія повернення додому», директорка Дубровицького історико-етнографічного музею Наталія Ващишина розповіла про обряд «Водіння Куста», вчителька з села Мутвиця Вараського району Валентина Тумаш розповідала «Таємниці роду Ордів на Поліссі», студентка ІІ курсу Сарненського педагогічного коледжу Анна Корінець виступили доповіддю «Поліщуки» — нотатник, писаний життям». 
 
Атмосферу свята та настрою доповнював народний аматорський фольклорний гурт «Берегиня» (село Городець Сарненського району, керівник – Наталія Кривко) — цікавим і захопливим обрядом ділення весільного короваю та поліським танцем «Печонеє порося».
 
 
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
20.04.2024