У Радивилові перейменували вулицю, названу на честь російської депутатки

06 Липня 2021, 16:52
Валентина Терешкова 1778
Валентина Терешкова

У Радивилові, що на Рівненщині, депутати з другої спроби перейменували вулицю Терешкової на Кленову. Керувались, як ідеться в проєкті рішення, нормами закону про засудження комуністичного режиму. 

Про це повідомляє «Суспільне Новини».

За даними видання «Лівий берег», у Рівненській області донедавна залишалось 16 вулиць, названих на честь першої жінки-космонавта, депутатки кількох скликань Держдуми РФ Валентини Терешкової. Для прикладу, на Волині було три, на Хмельниччині – 37.

Депутати Радивилівської міської ради на сесії 30 червня підтримали проєкт рішення про перейменування вулиці Терешкової та однойменного провулка поруч. Про це йдеться у рішенні, опублікованому на сайті міськради. Тепер вони називаються вулиця Кленова та провулок Кленовий.

Колишня вулиці Терешкової в Радивилові
Колишня вулиці Терешкової в Радивилові

Керуючий справами виконавчого комітету Радивилівської міської ради Сергій Гуща розповів Суспільному, що рішення про перейменування прийняли одноголосно.

Читайте також: На Волині не перейменували вулиці, які названі на честь російської депутатки і окупантки Валентини Терешкової

«На попередній сесії було питання про перейменування ряду інших вулиць, названих на честь інших особистостей, які не мають відношення до декомунізації. Тому раніше воно не пройшло. Ми проводили збори жителів вулиці та провулку і відверто скажу – вони не дуже задоволені, мотивуючи це тим, що є ряд набагато важливіших проблем та питань», – сказав Сергій Гуща.

Він додав, що перед сесією жителям роз'яснили, хто така Валентина Терешкова та чому вона потрапила під закон про декомунізацію.

«Після роз'яснення люди сказали: якщо потрібно – то потрібно. Щодо одностайності в назві, то склалося враження, що їм все одно», – уточнив посадовець.

За його словами, на вулиці та провулку загалом проживає орієнтовно сотня людей.

У рішенні, опублікованому на сайті міської ради, зазначено, що усі документи, в яких вказана колишня назва вулиці та провулку, будуть й надалі чинними. Втім, міськрада зобов'язала виконавчий комітет забезпечити безкоштовну видачу довідок жителям колишніх вулиці та провулку Терешкової про перейменування.

2 червня на сесії обласної ради депутат Микола Кучерук вніс пропозицію проголосувати за звернення до органів місцевої влади, аби вони позбулись у назвах вулиць згадки про Терешкову.

Читайте також: Володимир-Волинський vs Володимир. Історичне підґрунтя для політичного рішення

«Всі знаєте, хто така Терешкова. Вона голосувала за початок війни. В області ще є дуже багато вулиць, які носять її ім'я. Тому, враховуючи звернення громадян, враховуючи норми Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», прошу розглянути питання приведення назв вулиць у територіальних громадах до вимог чинного законодавства», – сказав Микола Кучерук.

Запит депутата підтримали більшістю голосів облради.

Читайте також: В Анкарі буде вулиця Агатангела Кримського та Український парк

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024