Хасиди у Володимирі-Волинському: що робили і що залишили по собі паломники

05 Липня 2021, 11:27
Будинок по вулиці Драгоманова 3912
Будинок по вулиці Драгоманова

У Володимир-Волинський на минулому тижні з'їхались хасиди, аби вшанувати пам’ять свого цадика (духовного провідника) Шломо Готліба Карлінера, який помер у 1792 році і похований на колишньому єврейському цвинтарі, нині це паркова зона в районі вулиці Драгоманова. 

Якщо у попередні роки хасиди молилися неподалік єврейської каплички, то цьогоріч свій намет паломники встановили на території приватного будинку, що на вулиці Драгоманова, 6 (біля магазину «Сокіл»). На стіні будинку і на огорожі розмістили банери виключно на івриті.  На вуличках міста хасиди прогулювалися у традиційному вбранні — білих сорочках, чорних штанах і довгих чорних накидках. 

Після приїзду паломників володимирчани почали скаржитися у соцмережах на антисанітарію, гул, гамір та навали сміття на центральній вулиці міста. Одних з таких дописів про «маленьку Умань» розмістив на своїй сторінці у фейсбуці депутат міської ради Микола Савельєв.

Як повідомили місцеві комунальники, ні в суботу (в паломників - шабат), ні в інші дні, катастрофічної ситуації із забрудненням території в районі вулиці Драгоманова та на центральних вулицях міста не було.   

Сміття біля будинку (де молилися) і в будинку культури (де паломники харчувалися) було чимало, але його збирали у великі пакети й вивозили до сміттєвих контейнерів. 

У районному відділі поліції повідомили, що наряд поліції двічі виїжджав на вулицю Драгоманова, на місце де перебували хасиди. Обидва рази містяни скаржились на порушення тиші паломниками.

Нагадаємо, у Володимирі-Волинському на вулиці Драгоманова хочуть збудувати п'ятиповерховий готель, який надалі, ймовірніше за все, прийматиме паломників. 

Про будівництво готелю нещодавно у своєму дописі у фейсбуці повідомив володимирчанин Володимир Музиченко. Громадська будівля матиме 5 поверхів і загальну площу забудови — 580 квадратних метрів.

Довідково: 

Шломо Карлінер – один із найавторитетніших цадиків в історії хасидизму.

Щороку в день його смерті хасиди з усього світу з’їжджаються на могилу цадика, моляться у притаманній їм екстатичній манері, оплакують смерть свого видатного предка, читають Тегілім (псалми Давидові). 

Шломо був застрелений прямо під час молитви в синагозі у 1792 р. Завдяки пошуковим роботам вдалось знайти фундамент охеля на місці поховання Шломо і в 1999 р. охель відбудували.

Нагадаємо, у Володимирі-Волинському на вулиці Драгоманова хочуть збудувати п'ятиповерховий готель. 

Про це нещодавно у своєму дописі у фейсбуці повідомив володимирчанин Володимир Музиченко. Громадська будівля матиме 5 поверхів і загальну площу забудови — 580 квадратних метрів.

Читайте також: Вбивство цадика у Володимирі 1792 року: контекст та деталі

Неподалік еврейської каплички
Неподалік еврейської каплички

Будинок по вулиці Драгоманова
Будинок по вулиці Драгоманова

Неподалік еврейської каплички
Неподалік еврейської каплички

Будинок по вулиці Драгоманова
Будинок по вулиці Драгоманова

Будинок по вулиці Драгоманова
Будинок по вулиці Драгоманова

Будинок по вулиці Драгоманова
Будинок по вулиці Драгоманова

Читайте також: У Любешеві мешкали хасиди

Коментарі
13 Липня 2021, 21:10
Якась анонімка без автора, а не стаття. Стидоба. Хай той фотограф сфотографує після фестивалю й покаже. Чого мусолити чотири рази про готель? Збудують - то й молодці. Буде не соромно когось запросити в місто.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024